Limburgers maken de minste uitstapjes

Het Limburgs Museum in Venlo. Afbeelding: Limburgs Museum

Limburgers maken minder uitstapjes dan andere Nederlanders. Gemiddeld gaan ze er elf keer per jaar op uit, en daarmee scoren ze met de inwoners van Flevoland en Drenthe het laagst. Het landelijk gemiddelde ligt op dertien uitjes. Dat blijkt uit een tweejaarlijks vrijetijds- en cultuuronderzoek dat is verricht in opdracht van de BankGiroLoterij.

De hoge kosten vormen de belangrijkste reden dat Limburgers meer aan huis gekluisterd blijven. Bijna tweederde van de ondervraagden geeft dat als reden aan. De gemiddelde besteding aan uitjes bedraagt in deze provincie 398 euro jaarlijks tegenover 416 euro landelijk.

Trots
De Limburger is wel het meest trots op uitstapjes in de provincie zelf; dat geldt voor twee van de drie inwoners. Een stedentrip heeft de voorkeur, gevolgd door wandelen of fietsen in de natuur en winkelen. Het meest favoriete museum is het Limburgs Museum in Venlo.

Dure entree
Een dure entree is voor álle Nederlanders de belangrijkste bron van ergernis. Vieze toiletten en ‘asociale mensen’ zijn voor de Limburgers nauwelijks minder aanstootgevend.       

Door Theo Sniekers