Verkeersplan blijft Schinveld verdelen

Afbeelding: Arnaud Nilwik

De strijd over het verkeersplan in Schinveld is voorlopig beslecht in het voordeel van bewoners. Maar de kwestie kan ook in de fusiegemeente Beekdaelen voor verdeeldheid gaan zorgen.

Drie tafeltjes telt het terras van Meetpoint aan de Beekstraat in Schinveld. Er is geen ruimte voor meer zitplaatsen, tot verdriet van de uitbaters. De omvang van het buitenplaatsje was inzet van een strijd die de gemeenteraad van Onderbanken verdeelt. Want een groter terras zou een versmalling van de straat in hartje Schinveld betekenen, waardoor toch nog een deel van het omstreden verkeersplan werkelijkheid zou worden.

Dat verkeersplan verdeelt het dorp al ruim een jaar. Inwoners werden vorig jaar overvallen door de invoering van een wegafsluiting in het centrum en eenrichtings­verkeer in omliggende straten. Het gevolg was veel irritatie, oponthoud, verkeersoverlast en -overtredingen.

Lees ook: Verkeersplan Schinveld schuift door

Onduidelijk
Een actiegroep tegen het verkeersplan haalde ruim 2200 bezwaarschriften op, een ongekend aantal voor een dorp als Schinveld. De strijd is voorlopig beslecht in het voordeel van de bewoners. De gemeenteraad besloot deze maand niets te besluiten voor er een nieuw verkeersplan ligt, wat waarschijnlijk in november zal zijn. Een besluit schuift door naar de nieuwe gemeente Beekdaelen, als het aan ­Peter Salden ligt. De verkeerswethouder zit in een spagaat. Hij is nu nog wethouder namens Democraten Onderbanken, die tegen uitbreiding van het terras stemde. Maar bij de gemeenteraadsverkiezingen staat hij op de lijst van de VVD, zijn vroegere partij, die juist voor is.

De positie van Salden is symbolisch voor de verdeeldheid in het dorp. Terwijl de politiek aanvankelijk voor het verkeersplan van toenmalig wethouder Rodney Swelsen was, zwol het protest aan. Nadat Swelsen het veld ruimde, zijn de kaarten opnieuw geschud. Zeker nu hij in de raad is teruggekeerd met D18, gesteund door een deel van zijn vroegere partij Democraten Onderbanken. Terwijl die partij nu kritisch is over de verkeersmaatregelen, probeert Swelsen daar met zijn nieuwe fractie alsnog steun voor te krijgen en zal dat waarschijnlijk ook doen met zijn nieuwe partij, D66 Beekdaelen. Met steun van de VVD, maar desnoods zonder draagvlak bij bewoners.

Luisteren
Dat is jammer omdat de start van het verkeersplan juist is mislukt door slechte communicatie met inwoners. Dat terwijl iedereen de doelen van dat beleid kan steunen: minder verkeersoverlast en een aantrekkelijker dorpscentrum. De manier waarop dat moet gebeuren verdeelt de politiek en daarmee het dorp. Als de kwestie doorschuift naar de fusiegemeente kan snel blijken wat er terechtkomt van de mooie voornemens beter met inwoners te overleggen.

Lees ook: Opnieuw verkeersrel in centrum van Schinveld

Door Geertjan Claessens

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen