Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

Muziek

'Ik ben koning van Venlo, maar ben verder gewoon bescheiden'

'Ik ben koning van Venlo, maar ben verder gewoon bescheiden'

Foto: Instagram Jiri11

Venlo - Onder de jeugd in zijn geboortestad wordt hij ook wel ‘De Koning van Venlo’ genoemd. En Jiri Taihuttu (23) is ook van mening dat hij dat ís.

Hij bedoelt het serieus, zonder knipoog. "Dat mensen dat misschien arrogant vinden, maakt me niet uit. Mensen die mij kennen, weten dat ik verder gewoon bescheiden ben."

Barkie op zak
Taihuttu vergaarde de titel vooral als één van de mannen van hiphopgroep Anbu. De uit zes Venlose mannen bestaande formatie is bij het grote publiek misschien niet zo bekend, maar onder jongeren populair. Het bekendste nummer Barkie Op Zak (barkie is straattaal voor 100 euro, red.) is op Spotify en YouTube respectievelijk vier en twee miljoen keer beluisterd.En Glo’d Up eindigde in december als twaalfde, het hoogste Nederlandse nummer, in de Song van het Jaar-verkiezing van 3Voor12. Twee weken geleden bracht Taihuttu, artiestennaam Jiri11, ook zijn eerste single uit. Diamanten in de nacht. Een nummer geschreven voor zijn vriendin.

Sinds eind vorig jaar staat Taihuttu onder contract bij SPEC, het managementbureau van rapper Ali B. Hoe ziet Taihuttu de toekomst? "Op dit moment ben ik even op mezelf gefocust. Ik wil zelf een bepaald niveau bereiken. Maar Anbu blijft zeker gewoon bestaan."

Flamenco
Als kind leek Taihuttu carrière te gaan maken als flamenco-artiest. Mede van zijn vader Gino leerde hij gitaarspelen en vanaf zijn tiende volgde Taihuttu flamencolessen op het conservatorium in Amsterdam. En in 2010 bracht de gitarist met zijn poprockband The Wild Things een single uit. Met die band stond hij al eens op het Zomerparkfeest. Tot twee jaar terug ging hij ’s zomers met vader Gino mee naar Ibiza om daar gitaar te spelen. Hoe komt het dat hij tegenwoordig door het leven gaat als rapper Jiri11?

"Je komt op een leeftijd dat je met je matties (vrienden, red.) gaat chillen en jonko (joint, red.) gaat roken. Andere dingen worden belangrijker dan gitaarspelen. Al rapte ik eigenlijk al jarenlang, maar had nog nooit wat uitgebracht." Zijn ouders moesten er wel aan wennen, geeft hij toe. "Ze dachten: wat doet hij nou? Ze begrepen het niet zo goed omdat Anbu vooral iets voor de jeugd is. Maar ze zien dat ik serieus bezig ben. Ze steunen me net zo als toen ik alleen gitaar speelde."

Amsterdam
Voor zijn muzikale carrière is Taihuttu naar Amsterdam verhuisd. De mannen van Anbu ziet hij rondom de shows die ze geven. Ook is hij nog regelmatig in Venlo met zijn vrienden. Kan de ‘Koning’ hier nog rustig over straat? "Als dat ergens kan, is het wel in Venlo. Want voor de mensen daar is het niet bijzonder dat ik er ben. Juist in Amsterdam willen ze foto’s maken."

Met Anbu stond Taihuttu al twee keer in het Julianapark. Dit keer voor het eerst op het hoofdpodium. Optreden in Venlo is volgens Taihuttu anders dan elders. "In Venlo zijn mensen wat ingetogener. Misschien zijn sommigen te trots om naar mij te luisteren, bijvoorbeeld omdat ze met me op school hebben gezeten. Maar daar heb ik schijt aan. Ik weet dat ze het stiekem leuk vinden."