Video: zo ziet de extreme droogte in Limburg er van boven uit

Het zuiden en oosten van Nederland hebben te maken met de langste hittegolf die ooit in Nederland is gemeten.

Onder andere in Limburg is het al 22 dagen achter elkaar warmer dan 25 graden Celsius en regelmatig ook rond of boven de 30 graden Celsius, aldus Weeronline donderdag.

Record
Donderdag wordt het record uit 1994 geëvenaard. Toen was het in Arcen van 10 tot en met 31 juli heet. Nu is het einde van de reeks warme en tropische dagen nog niet in zicht, dus het staat volgens Weeronline vast dat er vanaf vrijdag een nieuw record staat.

De hittegolf begon op 12 juli in Limburg, Brabant, Gelderland en Twente. Een groot deel van dat gebied is ook het droogste van Nederland.

Waarschuwing
Gezondheidsinstituut RIVM waarschuwt wel voor de flinke hitte de komende dagen.Tijdens deze hittegolf zou iedereen extra aandacht moeten besteden aan kwetsbare mensen. Daarmee kunnen gezondheidsproblemen zoveel mogelijk beperkt worden, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Hitteplan
Het zogeheten hitteplan is afgekondigd voor de provincies Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht, Overijssel en Drenthe. Volgens het KNMI loopt de temperatuur in deze delen van het land de komende dagen op naar 30 tot 35 graden.

Ook in de nacht wordt niet veel kouder dan een graad of 20.

Koel
Volgens het RIVM zouden mensen lichamelijke inspanningen in de middag moeten beperken. Ook zouden ze de woning koel moeten houden met zonwering, ventilators of airconditioning.

Daarnaast adviseert het RIVM om voldoende te drinken, dunne kleding te dragen en goed te beschermen tegen de zon. 

Door ANP