Recept van Janneke Philippi: Franse toast met ratatouille en gerookte geitenkaas

  • Franse toast met ratatouille en gerookte geitenkaas.
Ideaal voor een etentje met vrienden, want deze toast met groenten en gerookte geitenkaas is altijd een succes!

Bij warm weer kun je de ratatouille van te voren bereiden en op kamertemperatuur serveren. Het brood rooster je op de barbecue, en ook de geitenkaas is ideaal om in de braadslede op de barbecue te roken.

Franse toast met ratatouille en gerookte geitenkaas
voor 4 personen
Bereiden: 30 minuten

Ingrediënten
- 4 plakken zachte geitenkaas met korst à 150 g
- 1,5 eetlepel dragonazijn
- 5 eetlepels olijfolie extra vierge
- 1 theelepel grove mosterd
- 2 theelepels vloeibare honing
- 1 takje dragon, fijngehakt
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 (rode) ui, gesnipperd
- 1 rode paprika, in reepjes
- 1 aubergine, in blokjes
- 1 courgette, in blokjes
- 3 tomaten, in stukjes
- 1,5 theelepel gedroogde oregano
- 8 sneden desembrood
- 1 teen knoflook, gehalveerd

Nodig:
- (oude) braadslede, rookmot

Bereiding
Leg op de bodem van de braadslede een vel aluminiumfolie. Strooi er 2 eetlepels rookmot op. Dek af met een vel aluminiumfolie en prik hierin met een satéprikker wat gaatjes. Vouw de zijkanten iets omhoog zodat een bakje ontstaat. Leg er de plakken geitenkaas in. Dek de ovenschaal af met een laatste vel aluminiumfolie. Vouw de folie aan de rand stevig dicht zodat geen rook kan ontsnappen.

Doe de wijnazijn, extra vierge olijfolie, mosterd, honing en fijngehakte dragon in een (jam)pot. Sluit en schud tot een gladde vinaigrette. Breng op smaak met peper en een beetje zout.

Verhit in een koekenpan de olijfolie. Fruit de ui en de paprika 1 minuut. Schep de aubergine erdoor en bak 3 minuten mee. Voeg de courgette toe en bak nog 2 minuten. Voeg tenslotte de tomaat en een scheutje water toe en smoor de groenten 10 minuten. Breng op smaak met de oregano, zout en peper.

Zet intussen de braadslede op matig vuur of op de barbecue. Rook de geitenkaas zo'n 4 minuten. Tip: hoe langer je rookt, hoe intenser het rookaroma en meer de kaas smelt. Rooster de sneden brood. Leg de toast op 4 borden. Verdeel de ratatouille over de toast en leg de geitenkaas erop. Besprenkel met de honing-dragonvinaigrette.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. Daarnaast schrijft ze recepten voor veel tijdschriften.
Ze heeft een maandelijkse rubriek in foodmagazine Delicious.
Samen met haar man, foodfotograaf en grafisch vormgever, Serge Philippi, maakte Janneke meerdere kookboeken die ook in het buitenland worden uitgegeven.

www.studiophilippi.nl
facebook.com/jannekephilippinl
instagram: jannekephilippi

Door Janneke Philippi

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen