Mattijn (30) vermist in Laos na kajak-ongeval in jungle

  • De sinds maandag in Laos vermiste Mattijn Lahuis.
De Nederlandse Mattijn Lahuis wordt sinds maandag vermist in de jungle van Laos na een kajaktocht die in een nachtmerrie eindigde. De kajaks kapseisden nadat ze in aanvaring kwamen met een boom in het water. Vrienden en een gids wisten de kant te halen, maar Mattijn verdween in het snel stromende water. Zijn familie is radeloos. 'Mogelijk is hij niet in staat om om hulp te roepen.'

Sinds de verdwijning van de dertiger afgelopen maandag zijn de lokale autoriteiten op zoek naar de Nederlander. Ze zoeken in de rivier en de omliggende dorpjes in de jungle die zijn afgesloten van de buitenwereld. 

Gofundme
Zijn ouders maakten donderdag een Gofundme-pagina aan. Er is dringend behoefte aan 70.000 euro om een helikopter in te huren die drie dagen lang vanuit de lucht naar de jongeman kan zoeken. Hoewel de lokale autoriteiten en vrijwilligers alles uit de kast halen bij de zoekactie is volgens de familie de inzet van een helikopter nu belangrijk om zijn kansen op overleving te vergroten, ook omdat de jungle erg dicht is en het water in de rivier snel stroomt. Maar de inzet van een helikopter wordt niet gedekt door de verzekering. 

'We zijn bang dat Mattijn het zonder deze interventie niet veel langer vol kan houden. Het kan zijn dat hij er nog steeds is, in de jungle, waarschijnlijk gewond, en mogelijk niet in staat om om hulp te roepen of op de zoekacties te reageren. Helaas kunnen wij niet alle kosten voor deze operatie dragen.'  

Kajaks
Eind juli ging Mattijn met twee vrienden en een gids de jungle in, zo is te lezen op de gofundme-pagina. Ze trekken er door de jungle, slapen in het woud. Op de laatste dag gaat het fout. Met vier kajaks gaan ze de rivier op. 'In de bocht van de rivier schrikt de gids van de stroming die plotseling versnelt, en onverwachts wordt een omgevallen boom in het water zichtbaar. De gids weet nog net te ontwijken, maar voor de twee kajaks erachter is het te laat.'

Twee kajaks  gaan om. Mattijns vriend Tom komt onder de boom vast te zitten, maar worstelt zich los. Hij, een andere vriend en de gids weten de kant te bereiken, maar 'Mattijn is nergens meer te bekennen'. 

Familielid afgereisd
Een broer van de vermiste Mattijn en een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigen de vermissing van de 30-jarige Nederlander en het kajak-ongeval in Laos. "De vrienden van de man zijn opgevangen door medewerkers van de ambassade in Bangkok. Een afgereisd familielid wordt opgevangen door de honorair consul in Laos", zegt ministerie-woordvoerder Roel van der Meij. "De lokale autoriteiten hebben een zoekactie gedaan, maar die is helaas zonder resultaat geweest. We hopen snel op duidelijkheid."

Rond 13.00 uur was er 3.838 euro ingezameld op de Gofund-pagina.  Mattijns vader, broer, vriendin en verschillende familieledenhebben de vermissing van Mattijn en de inzamelactie op hun facebookpagina's gedeeld. Daaronder stromen de eerste steunbetuigingen binnen.

Door AD/Kees Graafland