Aannemer heeft hekken rond flat Kerkrade op last van rechter weggehaald

Afbeelding: Luc Lodder

Bouwservice Fons van der Heijden uit Sittard heeft de hekken rond een flat in Kerkrade moeten weghalen van de voorzieningenrechter.

De aannemer had het zogeheten retentierecht afgelopen maand niet uit mogen oefenen voor een flat aan de Nummer II-straat, oordeelde de rechter in een door woningcorporatie HEEMwonen aangespannen kort geding. Het retentierecht wordt door een aannemer uitgeoefend als een rekening niet wordt voldaan. Er komen dan hekken rond een gebouw. De eigenaar mag er dan niet meer in totdat de rekening is betaald.

Onderzoek
HEEMwonen had een bedrag van 300.000 euro ingehouden omdat de geleverde kwaliteit van de renovatiewerkzaamheden door Van der Heijden niet aan de maat zou zijn. Het zou volgens een onafhankelijk onderzoek zelfs 600.000 euro kosten om de woningen alsnog in goede staat te brengen. Volgens de corporatie had de aannemer bovendien afstand gedaan van het retentierecht.

Lees ook: Geschil over bouw flat Kerkrade loopt uit de hand: ‘Zijn jullie helemaal gek geworden?’

Bestuurder Marjo Vankan van de corporatie spreekt van een heel vervelende situatie die niet nodig was geweest. "Voor bewoners is het geen leuke tijd geweest.”

Van der Heijden kreeg twee jaar ­geleden opdracht 122 sociale huurwoningen te renoveren en isoleren voor vijf miljoen euro. Er loopt nu een bodemprocedure.

Door onze verslaggever
Kerkrade