Brandweer rukt uit voor twee natuurbranden bij Lomm

De brandweer is maandagavond uitgerukt voor een twee natuurbranden bij Lomm.

De eerste brand ontstond kort na zeven uur in een grote stapel houtafval uit het omliggende natuurgebied aan de Hanikerweg.

Uitbranden
Gezien de metershoge vlammen was het volgens een woordvoerder van de brandweer onbegonnen werk om de naar zeer groot opgeschaalde brand te blussen, maar werd ervoor gekozen de omgeving zo goed mogelijk af te schermen van de omgeving en het vuur gecontroleerd te laten uitbranden.

Een klus van vele uren, zo liet een woordvoerder van de brandweer weten, kort nadat om negen uur het sein brandmeester al was afgegeven, omdat het vuur zich niet meer kon verspreiden.

Tweede brand
Iets verderop, aan de Valkenhorstweg, werd kort nadat de eerste brand ontstond een tweede brandhaard ontdekt. Hier ging het om een natuurbrand over enkele tientallen vierkante meters. Hier was het vuur rond negen uur geblust.

Of de twee branden met elkaar verband houden, is volgens de brandweer niet duidelijk. Wat de branden heeft veroorzaakt is evenmin helder en zal volgens de brandweer niet worden onderzocht gezien het grote aantal natuurbranden die door de droogte en hitte ontstaan. "Het kan zomaar spontaan ontstaan of door een achteloos weggegooide peuk of stukje glas", aldus een woordvoerder van de brandweer.

Duitse brandweer
Bij de branden werden blusvoertuigen en waterwagens uit Lomm, Venlo, Horst, Bergen en Helden ingezet. Bij de tweede brandhaard kregen de Noord-Limburgse brandweervrijwilligers assistentie van twee Duitse bluseenheden. 

Maandagmiddag woedde er ook al een natuurbrand aan de Muldersweg bij Velden. Hier werd opgeschaald naar middelbrand vanwege het risico op uitbreiding, maar hier was het vuur desondanks snel geblust.

Door Eric Seuren
Venlo