Financiële strop fietsvierdaagse Venray door hitte

Afbeelding: iStock

Fietsvierdaagse Venray zit door de hitte met een financiële strop. Het aantal deelnemers aan de 34ste editie bleef steken op dertienhonderd, zo’n zeven- tot achthonderd minder dan in andere jaren. De jeugd en tachtigplus bleef weg.

De hittegolf met temperaturen van 35 tot 38 graden Celsius heeft de 34ste editie van de Fietsvierdaagse Venray parten gespeeld. Het aantal deelnemers was van 24 tot en met 27 juli met dertienhonderd nog nooit zo laag. Lag het aantal fietsers pakweg tien jaar geleden nog rond de drieduizend, de afgelopen jaren waren dat er ruim tweeduizend.

Niet failliet
"We gaan niet gelijk failliet, maar we moeten zeker in onze reserves tasten. Ik schat dat we zo’n drie- tot vierduizend euro tekortkomen", zegt voorzitter Jan van Stelten enkele dagen na de slotetappe. De organisatie kan de financiële strop opvangen, "maar dit moet ons geen jaren op rij gebeuren, want dan is het over. We hebben ruim tweeduizend mensen nodig om uit de kosten te komen."

De voorzitter wijt het dieptepunt qua deelnemers vooral aan de extreme warmte deze zomer. Daardoor zijn met name de trouwe tachtigplussers afgehaakt. En koos de jeugd blijkbaar liever voor het zwembad dan voor een fietstocht. De jeugd ‘warm’ krijgen voor het evenement is sowieso al langer een probleem. Welgeteld veertig kids deden dit keer mee, waar dat er een jaar daarvoor nog honderdtwintig waren. Hij moet ook toegeven dat het deelnemersveld vergrijst. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers ligt volgens Van Stelten inmiddels tussen de 65 en 72 jaar.

Klagen
Bij extreme warmte eerder beginnen is geen optie, zegt de voorzitter. Vrijwilligers die de routes uitzetten zouden dan midden in de nacht uit bed moeten. "Gebleken is dat mensen die daarover klagen, niet meedoen." En de rust- en controlepunten liggen bij horeca langs de fietsroutes. Ook daar krijg je het niet voor mekaar dat ze heel vroeg de deur openen, zegt de voorzitter.

Hoe dan ook, volgend jaar is er gewoon weer een fietsvierdaagse. En omdat het de 35ste is, gaat de organisatie er wat bijzonders van maken, belooft Van Stelten. Hoe? Dat zal te zijner tijd bekend worden.

Door John Verstraelen
Venray