Zwetend Nederland wacht af: waar gaan de (onweers)buien vallen?

Afbeelding: iStock

Zonaanbidders: geniet er nog maar een dagje van. Hittehaters: nog even zweten en dan is het voorbij. Dinsdag beleeft Nederland, voorlopig althans, de laatste extreem warme dag. Daarna komen er flinke buien aan, mogelijk vergezeld van hagel, onweer en forse windstoten. Maar waar gaan ze vallen?

Eerst maar eens de hitte: "We komen op veel plekken ruim boven de 35 graden uit", voorspelt Raymond Klaassen van Weerplaza. 

Het KNMI heeft voor zes provincies code geel afgekondigd: Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg. Daarbij horen ook een paar waarschuwingen: drink voldoende, houd jezelf en je woning koel en beperk lichamelijke inspanning. Als je op reis gaat, wees dan goed voorbereid. 

Hagel, onweer en windstoten
Dinsdagavond of -nacht trekken er vanuit het zuiden buien ons land binnen, die mogelijk vergezeld gaan van hagel, onweer en zware windstoten. Hoe heftig de buien worden en waar ze gaan vallen, is volgens weerman Klaassen nog moeilijk te voorspellen. 

"We bekijken meerdere weermodellen, en die zitten lang nog niet op één lijn. Dat maakt het lastig. In het zuiden is de kans groter dan in de noordelijke provincies. Als er plaatselijk buien vallen, kunnen dat best wel eens forse zijn."

Volgens Klaassen krijgen we woensdag een 'overgangsdag' met temperaturen tot 29 graden. Daarna koelt Nederland dan echt een beetje af. Donderdag krijgt heel het land 'een plons water' op zijn dak, verwacht Weerplaza. Daarna blijft het buiïg.

Voorbereidingen
Op diverse plaatsen in het land worden voorbereidingen getroffen voor de mogelijke regenval. Zo inspecteert de gemeente Rotterdam vandaag de rioolgemalen. 

De vrees bestaat dat de grond door de droogte zo hard is geworden, dat die geen water meer opneemt, waardoor alles in één keer in de riolen stroomt. "De bodem is niet de spons die ze normaal is'', zegt Jurjen Jongepier van het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard. 

In de regio Rivierenland zijn ze bang voor massale vissensterfte door de regen en het onweer. "Als er in een korte tijd zoveel water in het rioolstelsel komt, wordt dat geloosd in oppervlaktewater'', waarschuwt Gerard de Laak van Sportvisserij Nederland. "Dit resulteert in een versnelde afbraak van organische stof, wat voor zuurstoftekort zorgt in het water. Vissen kunnen op die manier massaal omkomen.''

Door AD/Chris van Mersbergen