Recepten

Recept van Janneke Philippi: Tonijnbol met bacon

De Italiaanse klassieker van kalfsvlees met tonijndressing, vitello tonnato, ken je waarschijnlijk wel. Ik vind 'm heerlijk, niet in de laatste plaats door de romige tonijndressing. Die smaakt minstens zo goed op sandwiches of knapperig brood.

Meestal maak ik meteen een dubbele portie tonijndressing. Je kunt 'm in een jam- of weckpot in de koelkast bewaren. Lekker op sandwiches met varkensfricandeau en gegrilde courgette, voor een pastasalade met kerstomaatjes en basilicum en natuurlijk om een spontane vitello tonnato met kalfsfricandeau te maken.

Tonijnbol met bacon
Voor 4-6 personen
Bereiden: 20 minuten

Ingrediënten
- 150 gram tonijn in olijfolie (blikje)
- 1 ansjovisfilet in olijfolie (blikje)
- 3 eetlepels mayonaise
- 3 eetlepels witte wijn
- 2 eetlepels olijfolie
- 100 gram bacon, in plakjes
- 1 ongesneden broodbol (van circa 400 gram)
- handvol rucola
- 1 rode ui, in flinterdunne ringen
- 2 stengels bleekselderij, in boogjes
- 2 theelepels kappertjes, grofgehakt

Nodig:
- keukenmachine of staafmixer

Bereiding
Pureer de tonijn met de ansjovisfilet en de mayonaise in de keukenmachine of met de staafmixer. Verdun de dressing met de wijn en breng op smaak met zout en peper. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de plakjes bacon knapperig uit. Snijd intussen de broodbol open. Besmeer de onderste helft royaal met de tonijndressing.
Beleg het brood met de rucola, de ui, de bleekselderij en de bacon. Strooi de kappertjes en peper naar smaak erover. Dek af met de bovenste helft van het brood en snijd de bol in 4 punten.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. Daarnaast schrijft ze recepten voor veel tijdschriften.
Ze heeft een maandelijkse rubriek in foodmagazine Delicious.
Samen met haar man, foodfotograaf en grafisch vormgever, Serge Philippi, maakte Janneke meerdere kookboeken die ook in het buitenland worden uitgegeven.

www.studiophilippi.nl
facebook.com/jannekephilippinl
instagram: jannekephilippi

Door Janneke Philippi