Muziek

Louis Andriessen centraal op Orlando Festival

Afbeelding: ANP/Inge van Mill

Nederlands beroemdste levende componist, Louis Andriessen (79), staat centraal tijdens het Orlando Festival, dat nog duurt tot en met 19 augustus.

Andriessen zal vanaf maandag enkele dagen op het festival in Kerkrade aanwezig zijn om met de musici te repeteren. Zij zullen 24 van zijn kamermuziekwerken uitvoeren. Andriessens composities omvatten een periode van 61 jaar: van vroeg werk uit de jaren 1957 tot aan zijn nieuwste werk uit 2018.

Vragen
De componist maakt even tijd vrij voor enkele telefonische vragen. Componeren bestaat voor hem uit heel erg concentreren en heel goed luisteren, zegt Andriessen. "Uit het een volgt dan het ander. Maar ook geïmproviseerd componeren kan heel goed. Veel beroemde componisten improviseerden. Ik doe het ook wel eens. Het voordeel is dat je een half uur later weer iets nieuws kunt beginnen."

Luie componisten
Is componeren puur het verzinnen van een melodie of komt er meer bij kijken? "Je hebt luie componisten. Die laten een arrangeur het werk doen. Maar een beetje componist heeft ideeën over het juiste akkoord. Als je het aan anderen overlaat, kiezen ze misschien het verkeerde. Een aardige anekdote in dat verband gaat over jazzpianist Thelonious Monk. Die zat na afloop van een optreden een beetje te mopperen toen een luisteraar hem kwam complimenteren met zijn optreden. Hijzelf vond het echter helemaal niet goed, hij had te veel verkeerde noten gespeeld. Monk stond erom bekend dat hij net andere noten dan anderen gebruikte. Dat is een leerzame uitspraak", grinnikt Andriessen.

Schriftelijk
Dat de bezoeker van het Orlando Festival het maar weet: Andriessen geeft alleen toestemming voor uitvoering van zijn composities als schriftelijk wordt vastgelegd dat wordt uitgevoerd wat op de partituren staat. "En nu doe je me een plezier als je me alleen laat, want ik ben bezig aan een grote partituur", kapt hij het gesprek af.

Recordaantal
33 internationale kamermusici treden op in solowerken en in ensembles, van duo tot nonet. De masterclass telt dit jaar een recordaantal internationale ensembles en jonge professionele zangers die behalve op de Orlandoconcerten ook op 23 regioconcerten zullen optreden.

Axel Everaert leidt als vanouds de vocale masterclass, later in het festival aangevuld door tenor Marcel Reijans, die samen met bariton Willem de Vries en Gruppo Montebello o.l.v. Henk Guittart Mahlers Das Lied von der Erde zal uitvoeren.

Voor digitaal programmaboekje en de concertlocaties zie: www.orlandofestival.nl

Door Jan Cuijpers