Illegaal afmeren wordt aangepakt bij 'waterboulevard' in Well

Afbeelding: Le Giesen

Bergen wil op en rond het Leukermeer zes aanlegsteigers met plek voor vijftig kleine boten. Tegelijkertijd wordt het illegaal afmeren, het zogeheten ‘wildliggen’, streng aangepakt.

Bergen is bereid zelf drie ton te steken in nieuwe aanlegsteigers in het Leukermeer. De provincie is gevraagd anderhalve ton neer te tellen.

Waterboulevard
Overheidssubsidie is nodig, aldus Bergen, omdat de steigers door de kans op hoog Maaswater hoger moeten worden en daardoor duurder uitvallen. Bovendien kan een particuliere ondernemer sowieso niet zonder subsidie verdienen aan de verhuur van steigers.

De nieuwe aanlegsteigers zijn voor Bergen het begin van de aanleg van een ‘waterboulevard’ rond de waterplas die is ontstaan door de winning van grind. Het is de bedoeling dat er een nieuw zwemstrand en uitkijktoren komen. Verder moeten de aanlegsteigers zorgen voor meer loop naar het bezoekerscentrum van Nationaal Park Maasduinen.

Overlast
De aanlegplekken, die zowel op het water als aan de oevers komen, moeten een einde maken aan het illegaal afmeren op het Leukermeer. Want op het moment dat de nieuwe steigers er zijn, is het afmeren op andere plekken verboden. De overlast van illegale bootjes is volgens de gemeente groot.

De illegale bootjes ontnemen het zicht op het water van wandelaars en fietsers vanaf de kant. De ‘recreatieve waarde’ van het Leukermeer lijdt daar onder, stelt de gemeente. Die spreekt verder over 'verrommeling van de uitstraling van het Leukermeer'.

Toeristenbelasting
Bergen heeft eerder besloten het aantal dagen dat een boot op het Leukermeer mag blijven liggen, terug te brengen van drie naar twee. Soms liggen de boten wekenlang op een plek, het komt zelfs voor dat bootbezitters agressief reageren als iemand anders ook wil aanleggen.

Verder stoort het Bergen dat de ‘wildliggers’ geen toeristenbelasting betalen en de jachthavens in het gebied financieel benadelen.

Door Jos Bouten