Theater

Nieuwe projecten Dansdagen: theatrale voetbalchoreografie

Afbeelding: Andreas Terlaak

Dans op een voetbalveld, in de club, met jonge talenten en als studieobject. Bij de aankomende editie wil Festival Nederlandse Dansdagen nadrukkelijker aanwezig zijn in de stad Maastricht en in de maatschappij.

Het programma van de komende 21ste editie van Festival Nederlandse Dansdagen bestaat uit diverse nieuwe projecten. Zo is Bloedbanden een coproductie van de Friese en Nederlandse Dansdagen waarin diverse families hun verhaal vertellen in de vorm van dans. Het project moet 'een jaarlijks festivalonderdeel van toenemende betekenis' worden.

Rode Loper
Een ander nieuw onderdeel is De Rode Loper dat dans wetenschappelijk benadert. "Vanuit verschillende invalshoeken, zowel wetenschappelijk als toegepast, wordt in korte presentaties ingezoomd op actuele ontwikkelingen in de dans. Zowel danswetenschappers, onderzoekers, choreografen en andere knappe bollen nemen hierbij het woord", stelt het festival. Ook nieuw is Club Tweak, in dancehotspot Complex aan de Griend. Daar kan in de nacht van zaterdag en zondag gedanst worden tijdens "een clubconcept waar lokale en internationale dj’s van allure een naadloze samenwerking aangaan met dansperformance en visual design".

Het programma bestaat verder onder meer uit The Beauty of Falling Apart. Choreografen Hilde Elbers en Heather Ware maken een solo voor elkaar, alleen zijn ze 7000 kilometer van elkaar verwijderd. Via een liveverbinding hebben ze contact met elkaar, de een in de studio in Maastricht, de ander in het Canadese Banff. Drie dagen op rij geven ze elkaar opdrachten.

Voetbalveld
Op een Maastrichts voetbalveld maken gezelschappen Bontehond en DOX met elkaar "een theatrale voetbalchoreografie op locatie met 22 spelers, één scheids en een reservebank" en choreograaf Samir Calixto werkt samen met talenten van de Amsterdam Hogeschool voor de Kunsten, Fontys Tilburg, ArtEz Hogeschool voor de Kunsten Arnhem en Codarts Rotterdam. Daarnaast is onder meer een voorstelling te zien van de Belgische choreografe Ann Van den Broek. Deze is onderdeel van een project waarin ze aandacht vraagt voor het functioneren van de hersenen en het effect van geheugenverlies.

Ook worden films vertoond, is er een "lichamelijke wekservice" bij de kiosk op het Vrijthof en als gebruikelijk staan een debat over de staat van de dans, het Dansdagen Gala (zes werken) en het Feest van de Nederlandse Dans (zeven choreografieën) op het programma. Eerder werd al bekend dat het festival choreograaf Krisztina de Châtel eert, onder meer met een tentoonstelling die haar werk belicht.

Festival Nederlandse Dansdagen is opnieuw met een dag verlengd en duurt van woensdag 10 tot en met zondag 14 oktober.

Door Ruud Maas