Aanrijding Brits parlement lijkt terrorisme

Afbeelding: AFP

Het Britse parlement lijkt voor de tweede keer in ongeveer anderhalf jaar het doelwit te zijn geworden van een aanslag.

Een auto raakte vlakbij het gebouw voetgangers en fietsers en ramde vervolgens met hoge snelheid een veiligheidsbarrière. Zeker twee mensen raakten gewond.

Opzet
Een getuige zegt tegen de BBC dat de man inreed op fietsers die voor een verkeerslicht stonden te wachten. Agenten konden de bestuurder, een twintiger, ter plekke aanhouden. "Aangezien sprake lijkt te zijn van opzet en gezien de methode en het feit dat dit een iconische locatie is, behandelen we dit als een terroristisch incident'', meldt de politie. Die zegt verder geen wapens te hebben aangetroffen in de auto.

De identiteit van de verdachte is nog onbekend. De politie zegt dat de man niet meewerkt met de onderzoekers. "We beschouwen het als een prioriteit om hem te identificeren en zijn motieven vast te stellen.''

Ziekenhuis
De hulpdiensten brachten na de aanrijding twee gewonden over naar het ziekenhuis. Een man kon na behandeling weer vertrekken. Een vrouwelijk slachtoffer ligt nog wel in het ziekenhuis, maar haar verwondingen zouden niet levensbedreigend zijn. Premier Theresa May liet weten mee te leven met de slachtoffers.

Lees ook: Politie Londen gaat uit van terreurdaad bij parlement

Ook de Amerikaanse president Donald Trump heeft zich uitgesproken over het incident. "Weer een terreuraanslag in Londen. Deze beesten zijn gek'', twitterde de president, die opriep tot een harde aanpak van extremisten.

Door een vergelijkbare aanslag bij het Britse parlement vielen vorig jaar nog vijf doden. De dader reed destijds met een wagen in op voetgangers op de Westminster Bridge, om vervolgens met een mes in te steken op agenten. Een gewapende agent schoot aanvaller Khalid Masood vervolgens dood.

Door ANP