Regen is druppel op gloeiende plaat: watertekort gaat weer toenemen

Afbeelding: David Dunnaway

Ondanks hevige lokale regenval kampt Nederland nog altijd met een fiks watertekort. De vissterfte en het aantal zwemverboden nemen toe, het neerslagtekort gaat zelfs weer oplopen en de scheepvaart houdt last van lage waterstanden.

"De droogtemaatregelen blijven van kracht", schrijven Rijkswaterstaat, waterschappen en het KNMI donderdagmiddag in de nieuwe droogtemonitor.

Deze bevat slecht nieuws voor boeren, schippers en liefhebbers van zwemmen in natuurwater: de flinke regenbuien vorige week waren slechts druppels op een gloeiende plaat. 

Watertekort
Het peil van het IJsselmeer is licht gestegen, net als dat van polders en grondwaterstanden her en der in het land. Maar het is lang niet genoeg voor het uitgedroogde Hollandse landschap in deze recordzomer.

Sterker nog: het watertekort gaat weer oplopen: "Het neerslagtekort in Nederland was afgenomen tot 294 millimeter, maar stijgt naar verwachting de komende weken weer naar 305 millimeter."

De reden: er wordt bar weinig regen verwacht. De komende nacht verwacht het KNMI een spat regen, maar daarna zal het vrijwel droog blijven. En buiten Nederland is het weinig natter, het peil van Rijn en Maas blijft laag.

Maatregelen
En dus blijven de meeste speciale maatregelen van kracht: op veel plekken is het verboden water uit sloten en plassen te gebruiken om het land te besproeien.

Sluizen worden vaker gesloten, de kwaliteit van natuurwater verslechtert: "Blauwalg, botulisme, vissterfte en negatieve zwemwateradviezen en zwemverboden zijn zelfs toegenomen", aldus de monitor. Dijken blijven onder toezicht.

Vrees
De uitzonderlijke warmte en de daarmee gepaard gaande droogte deze zomer houden de gemoederen al weken bezig. Boeren vrezen voor hun oogsten, planten en vissen worden ziek en zoetwater wordt te zout. Het IJsselmeer moet worden gebruikt als nationaal reservebassin. 

Om alle waterstanden weer op op peil te brengen, is nog drie maanden normaal 'Hollands' weer (lees: geregeld een bui) nodig, meldden de instanties begin augustus al.

Bekijk hier het weerbericht voor de komende dagen.

Door Niels Klaassen/AD