Zoon eist geld van moeder na zoektocht naar biologische vader

Afbeelding: iStock

Een man uit Zuid-Limburg heeft zijn bejaarde moeder voor de rechter gedaagd. Hij wilde dat zij zijn zoektocht naar zijn biologische vader betaalde. De rechtbank in Maastricht heeft de eis afgewezen.

Van een van zijn zussen hoorde de man dat de echtgenoot van zijn moeder niet zijn echte vader zou zijn. Pas na herhaaldelijk aandringen en nadat een DNA-test in 2015 hierover duidelijkheid had verschaft, gaf de moeder toe en noemde zij de naam van een mogelijke biologische vader. De zoon vond de man in Marokko. Een tweede DNA-test wees uit dat het inderdaad om zijn vader handelde.

Kosten
De zoon wilde de kosten voor zijn speurtocht verhalen op zijn moeder. Het gaat in totaal om een bedrag van ruim 3.500 euro. Volgens de zoon heeft zijn vader nog jaren in Nederland gewoond en is hij pas later teruggekeerd naar Marokko. Door onnodig lang te zwijgen heeft zijn moeder een eerdere, goedkopere zoektocht onmogelijk gemaakt.

Tijdsgeest
De Maastrichtse rechtbank laat in de deze week gepubliceerde uitspraak weten dat het zwijgen van de moeder  in principe ‘een onrechtmatige daad’ is. Ook al paste dat in ‘de tijdsgeest’, het doet niets af aan het recht van de zoon om zijn biologische vader te kennen.

Daarmee is nog niet gezegd dat de moeder moet opdraaien voor de kosten van de speurtocht. Ook als ze het eerder had verteld, had de zoon kosten moeten maken om zijn mogelijke biologische vader op te sporen en zekerheid te verkrijgen. Dat die kosten door het zwijgen onnodig hoger zijn uitgevallen, acht de rechtbank niet bewezen.

Door Hans Goossen