Met paarden tegen Amerikaanse machines

Afbeelding: Oorlogsmuseum Overloon

Met de nieuwe, tijdelijke tentoonstelling Full Force die vrijdag is begonnen, laat het Oorlogsmuseum Overloon zien dat lang niet alles tijdens de Tweede Wereldoorlog met auto’s werd vervoerd. Het tegendeel is zelfs waar. Hoewel het in films altijd net lijkt alsof in de oorlog alles met de auto werd gedaan, heeft Hitlers leger zich vooral per fiets, te voet of met paardenkarren verplaatst.

Niet voor niets hebben de Duitsers tussen 1940 en 1945 alleen al in Nederland zo’n 90.000 paarden in beslag genomen. Volgens het Oorlogsmuseum toont dit aan dat het Duitse leger een groot gebrek had aan rijdend materieel.

Techneuten
Daar komt bij dat het leger van Hitler het moest opnemen tegen het Amerikaanse leger, dat in 1944 juist het meest gemotoriseerd was van allemaal. De Amerikaanse oorlogsindustrie draaide in die tijd op volle toeren en leverde ontzettend veel voertuigen, vliegtuigen en schepen. In de nieuwe tentoonstelling, die tot na de kerstvakantie te zien is, zijn de Amerikaanse motoren tegenover Duitse paardenkarren gezet. Met name techneuten zullen er aan hun trekken komen.

Zo wordt onder meer met jerrycans zichtbaar gemaakt hoeveel brandstof de verschillende voertuigen verbruikten.

 

Door Angela Janssens
Boxmeer