Zangeres Linda Zijlmans slachtoffer van id-fraude op Tinder

Afbeelding: Stefan Koopmans

"Ik dacht: zoiets komt alleen in Amerika voor. Niet hier." Linda Zijlmans is het slachtoffer van identiteitsfraude. Iemand heeft onder haar naam een profiel op datingsite Tinder aangemaakt.

De Venlose zangeres kreeg via via te horen dat er op Tinder iemand was die zich voor haar uitgaf. Voor zover haar bekend is, bestaat het account al vanaf december 2017. Het profiel is aangemaakt onder haar naam en met haar foto.

Seksueel getint
Verschillende mensen zouden "seksueel getint chatcontact” hebben gehad, schrijft Zijlmans in een bericht op Facebook. "De persoon die achter de accounts zit, deelde foto’s van mij en vertelde details over mijn leven en dat van mijn vriend en dochter. Ook werd er gechat via Kik (een soort anoniem WhatsApp). De inhoud van die chats heb ik gezien en ze geven me rillingen…” Ze heeft geen idee wie erachter zit. Vanwege haar bekendheid zijn veel foto’s en informatie te vinden, wat haar een gemakkelijke prooi maakt, veronderstelt ze.

Twijfel
Zijlmans meldt dat ze lang heeft getwijfeld of ze het bericht over de identiteitsfraude zou posten op Facebook. Ze heeft er toch toe besloten omdat ze duidelijk wil maken dat het niet haar account is. "Ik heb geen Tinder en ben niet van plan erop te gaan.” Verder wil ze anderen waarschuwen voor deze praktijken.

"Internet en sociale media zijn niet zo veilig”, weet ze inmiddels. De zangeres geeft te kennen dat ze  het nepaccount door Tinder heeft laten verwijderen. Verder heeft ze aangifte bij de politie gedaan.

Door Peter Heesen