Groothandel failliet: 72 banen op de tocht

Foto ter illustratie Afbeelding: iStock

Groothandel Clayre & Eef in Haelen is failliet. De curator onderzoekt de kansen voor een doorstart om zoveel mogelijk banen te behouden: voor 72 werknemers dreigt ontslag bij de handel in woonspulletjes.

Als gevolg van een bankroet van groothandel Clayre & Eef in Haelen en Venlo dreigen 72 werknemers hun baan te verliezen. De Roermondse rechtbank heeft dinsdag het faillissement uitgesproken over de handelaar in spullen voor woondecoratie.

Wonen
Het bedrijf, opgericht in 1994, heeft zijn hoofdkantoor en magazijn in Haelen en runt een grote cash-and-carryzaak op Flora Trade Parc in Venlo, een mega-inkoopboulevard voor onder meer tuincentra, cadeauwinkels en woondecoratiezaken. Clayre & Eef richt zich op winkeliers in accessoires voor onder meer wonen, tuin en tafelen alsmede artikelen als verlichting, meubels en mode.

Curator Cristian Slegers uit Weert verklaart dat hij het bedrijf overeind wil houden: "We onderzoeken de mogelijkheden van een doorstart. Er zijn best kansen. Het bedrijf biedt mooie producten.”

Website
Om de mogelijkheden op een doorstart te vergroten, gaan de bedrijfsactiviteiten vooralsnog gewoon door. Zo blijft de winkel in Venlo open en blijft de website in de lucht. "Het winterseizoen staat voor de deur, een periode waarin de omzet zal toenemen. Het blijft voorlopig business as usual, al kijken we wel of we alle activiteiten in volle omvang moeten aanhouden”, verklaart Slegers.

Een terugval in de omzet is volgens hem een belangrijke verklaring van het faillissement. "Deze omstandigheid heeft geleid tot liquiditeitsproblemen. Er was een geldtekort.” Betalingen bleven uit, waarna inkoopgoederen uit China in de havens geblokkeerd werden. Volgens Slegers waren de aandeelhouders niet bereid financieel bij te springen en is faillissement aangevraagd.

Volgens de jaarrekeningen van Clayre & Eef BV verliepen de zaken in 2015 en 2016 nog zeer voorspoedig. In beide jaren boekte het bedrijf een netto-omzet van een kleine 9 miljoen euro en werd in beide jaren bijna anderhalf miljoen euro nettowinst behaald. Vorig jaar kwam de klad erin: de omzet liep terug naar 7,6 miljoen euro, terwijl de winst naar een magere 1175 euro dook. Meerderheidsaandeelhouder is investeerder Standard Investment in Amsterdam die zich op zijn site presenteert als een soort ‘bedrijvendokter’. In de portefeuille bevinden zich gerenommeerde bedrijven als Riedel, bekend van Appelsientje, en hamburgerketen Burger King.

Door Will Gerritsen