Legohandel Bricksworld failliet verklaard

Eigenaar Jac Pellegrom bij een Legocreatie. Afbeelding: Luc Lodder

Van legohandel M’Expo Bricksworld BV is dinsdag het faillissement uitgesproken. Eigenaar Jac Pellegrom was dit jaar in een fel conflict met Lego Benelux verwikkeld geraakt.

Toen Bricksworld op 1 juli de deuren sloot, na een conflict en een hand­gemeen met de Italiaanse directeur Marco Capone van Lego Benelux, dacht eigenaar Jac Pellegrom een doorstart te kunnen maken. Niet met een grote legowinkel, maar met een zaak die zich zou richten op internet en de Duitse automarkt: Bricksworlds Own Creations (BOC).

Kever
"Wij zijn namelijk in Duitsland heel succesvol met onze eigen lego-BOC-sets rond de iconische Kever en T1-bus”, verklaarde Pellegrom toen. "Die worden door 4500 VW-dealers verkocht. Ook Audi en BMW tonen belangstelling.”

Voor het vorig jaar betrokken drie verdiepingen tellende pand aan de Van der Maessenstraat waren de kosten niet meer op te brengen. De zakenman had de bui zien hangen. Lego had weliswaar voor 70.000 euro geïnvesteerd in zijn winkel (voorheen Meyer & Meyer), maar eind vorig jaar besloot het moederbedrijf opeens tot een grote sanering. Zelfstandige winkels kregen plotseling minder producten geleverd, stelde Pellegrom.

Franchise
De nieuwe directeur besloot voor­lopig geen nieuwe franchisenemers te benoemen. "Als franchiser krijg je een breder en groter assortiment geleverd. En je krijgt het niet later dan de bekende ketens, die in Nederland pas in handen van één eigenaar zijn gekomen”, zei Pellegrom. "Ik heb daarover een klacht ingediend bij de mededingingsautoriteit. Ons land telt achttien speciaalzaken, we hebben het allemaal moeilijk.”

Pellegrom was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar. Curator Michel Rompelberg gaat woensdag met de ondernemer in gesprek. Het is onduidelijk of er na het faillissement nog een doorstart kan worden gemaakt.

Internet
Bricksworld, dat ooit in Valkenburg begon, haalde jarenlang de grootste omzet via internet. De zaak, die nog was genomineerd voor de Parkstad Economy Award, was eerder gevestigd in ’t Loon. Ook was er een winkel bij de expo in het Continium. Van de gemeente kreeg Pellegrom een halve ton voor leerwerkplaatsen.

Door Siebrand Vos

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Heerlen