Toekomst Royal als bioscoop hangt ook af van kabinet

Afbeelding: Harry Heuts

Heerlen neemt geen besluit over de verbouwing van Royal tot duidelijk is hoeveel geld de stad uit de Regiodeal krijgt.

De Regiodeal is een investeringsprogramma om de Limburgse economie te verduurzamen en veroudere infrastructuur versneld en slim op te knappen. De provincie en enkele burgemeesters, onder wie Emile Roemer, lobbyden daarvoor bij het kabinet. "Op dit moment worden de aanvragen ingediend”, zegt een woordvoerster. "Het eerste ijkpunt is in oktober, als een eerste schifting wordt gemaakt. Zit je daarbij, dan zit je ook aan tafel. Een definitief besluit volgt dan naar verwachting ergens in het eerst kwartaal van volgend jaar.”

Centrum
Wethouder Peter van Zutphen (SP, Centrumontwikkeling): "Wij hopen natuurlijk dat er ook geld vrij wordt gemaakt voor Parkstad en het centrum van deze regio. Pas als we weten hoeveel Heerlen nog kan investeren, maken we keuzes.”

Er zijn drie scenario’s gemaakt waarin Royal opnieuw in gebruik kan worden genomen als bioscoop. Alle drie kosten ze ettelijke miljoenen. Het onderzoek is gedaan door stichting BOEi, een organisatie die is gespecialiseerd in het herbestemmen van cultureel erfgoed.

Zes filmzalen
De onderzoekers geven zelf de voorkeur aan een verbouwing die zes filmzalen oplevert: drie in Royal (te gebruiken door Vue) en drie in Rivoli en Maxim (voor het filmhuis). Deze variant zou ruim 5,8 miljoen euro kosten. De provincie en IBA dragen anderhalf miljoen subsidie bij, zodat de uiteindelijke kosten voor de gemeente zouden neerkomen op ruim 4,3 miljoen euro.

In de minimale variant krijgt Royal drie zalen. Maxim wordt dan gesloopt en Rivoli krijgt een horecabestemming. Dit scenario zou, na aftrek van de bijdrage van provincie en IBA, ruim 2,7 miljoen euro kosten. Met Vue en het filmhuis moet overeenstemming worden bereikt over de hoogte van de huur en een reëel exploitatieplan.

Cultuurwethouder Jordy Clemens (SP) benadrukt dat er voor het filmhuis geen halfbakken investering wordt gedaan. "Als we het doen, moet het filmhuis professionaliseren en de A-status krijgen. Er is in Parkstad publiek voor zo’n voorziening. Opleving van Royal sluit verder aan bij de oplevering van het Maankwartier.”

Door Siebrand Vos