Cultuur

Parcours dit jaar met drie grote buitenpodia in Maastricht

Een eerdere editie van Het Parcours Afbeelding: Het Parcours

Het Parcours krijgt dit jaar drie grote buitenpodia. Voor het eerst vindt zowel opening als afsluiting plaats op de Markt in Maastricht.

De officiële, feestelijke start van het nieuwe culturele seizoen in Maastricht wordt op zondag 9 september geopend door Huub Stapel. Hij kruipt, vooruitlopend op een productie die hij maakt met Toneelgroep Maastricht, in de huid van Shakespeare’s King Lear. Daarna volgt een uitvoering van de philharmonie zuidnederland. Tijdens het gratis toegankelijke Parcours, dat dit jaar voor de 23ste keer gehouden wordt, geven zo’n honderd professionele en amateurgezelschappen een preview van wat ze het nieuwe theaterseizoen op het programma hebben staan.

Kleine straatjes
Vorig jaar zocht Het Parcours vooral de kleine straatjes in het centrum op. Dit jaar wordt de route, die desondanks langs een kleine dertig locaties gaat, wat compacter. De route gaat vanaf het Vrijthof en de Markt de Bosschstraat af naar het Bassin. Daar staat het tweede buitenpodium, waar onder meer Joke Bruijs & Musica Extrema en Opera Zuid acte de présence geven.

Het derde podium staat bij de Timmerfabriek, voor filmhuis Lumière, en is er speciaal voor dans. Onder meer Joost Vrouenraets’ Gotra en Project Sally treden op. In samenwerking met De Nederlandse Dansdagen wordt in het nabijgelegen Bureau Europa een overzichtstentoonstelling ter ere van de 75e ver-jaardag van choreografe Krisztina de Châtel ingericht.

Theater
Er zijn langs de route uitvoeringen in onder meer de wasserette van het Student Hotel, Boekhandel Dominicanen, de Muziekgieterij, hotels, ateliers, winkels en horecagelegenheden. De afsluiting van Het Parcours werd voorgaande jaren gehouden in het Theater aan het Vrijthof. Om het evenement nog toegankelijker te maken wordt nu ook de afsluiting gehouden op het hoofdpodium op de Markt. Om 17.30 uur brengen Eddy et les Vedettes een ode aan de duivelse vrouwen in Franse chansons.

Het volledige programma van Het Parcours is te vinden op www.hetparcours.nl.

 

Door Jeroen Geerts