Raad Echt blokkeert debat pinpasaffaire

De gemeenteraad van Echt-Susteren wenst niet te praten over de zogeheten ‘pinpasaffaire’. De fraudekwestie rond oud-marktmeester B. draait volgens de coalitie enkel om ‘beschadiging van de kermis’.

Welgeteld zes minuten en dertig seconden duurde de raadsvergadering dinsdag in Echt-Susteren over de zogeheten ‘pinpasaffaire’. Zo lang - of kort - had de coalitie nodig om de kwestie te schrappen van de agenda. Waarna burgemeester Jos Hessels niets anders restte dan de extra raadsvergadering, uitgeschreven voor alléén dit punt, weer te sluiten.

Pinpas
De zaak draait om de verdenking van verduistering tegen oud-marktmeester B., die een pinpas van de kermiscommissie (RCEK) jarenlang heeft gebruikt voor privé-uitgaven. De gemeente deed vorig jaar aangifte maar de strafrechtelijke zaak liep vast op het ontbreken van bewijs: marktmeester B. heeft de hele administratie zelf vernietigd.

Lees ook: De pinpas, de kermis en de ambtenaar

De enige oppositiepartij, Lijst Samenwerking, wil de onderste steen boven en vroeg vorige week om een extra raadsvergadering. Bij aanvang waarschuwde burgemeester Hessels dat de raadszaal geen rechtszaal was en ‘dat het er niet op moet lijken dat deze gemeenteraad hier een rechtszaak gaat voeren’.

Politieke rook
Bij de vaststelling van de agenda nam Jan Cremers (DES) het woord. "Wij als coalitiepartijen vragen ons af: wat moeten we hier doen vanavond? We zitten hier op verzoek van de oppositie met de opzet om, tegen beter weten in, wat politieke rook te gaan maken, om hiermee het gemeentebestuur proberen te beschadigen. Deze raadsvergadering heeft geen enkele meerwaarde dan beschadiging van de Echter kermis, de gemeenschap en het gemeentebestuur. Daarom willen we het voorstel in stemming brengen om het van de agenda af te halen”.

Har Peters (Samenwerking) verzette zich: "Wij vinden een discussie hier op zijn plaats, om openheid te krijgen, zeker voor de raad”.

Stemmen
Burgemeester Hessels legde uit dat er procedureel niets anders op zat dan te stemmen, waarna het agendapunt door de meerheid werd geschrapt (14 voor, 7 tegen, 2 afwezig).

Onder de dertig aanwezigen op de publieke tribune ontstond gemor. "Een schande voor de democratie!” riep iemand. Waarna de bode iedereen verzocht te vertrekken.

Met rollator en pamflet naar de ultra-korte raadsvergadering in Echt
Hij was er dinsdagavond speciaal met de regiotaxi voor uit Susteren gekomen, de 74-jarige Alfred Hüsecken. Een uur voor aanvang van de raadsvergadering zat hij, geleund op zijn rollator, al voor de deur van het gemeentehuis te wachten. Om zijn zegje te doen over de pinpasaffaire, de verdenking van verduistering door marktmeester B.
Het kwam er niet van. Binnen 6.30 minuten was de raadsvergadering alweer voorbij, zonder spreekrecht voor publiek. Hüsecken begon onmiddellijk te roepen op de publieke tribune. "Dit is echt een schande voor de democratie!”. Hij ontrolde een groot pamflet met zijn visie op de gemeente Echt-Susteren. Hüsecken maakt zich al langer boos over het feit dat een gemeente van 32.000 inwoners vijf wethouders telt. Twee jaar geleden probeerde hij via de Wet openbaarheid van bestuur inzage te krijgen in de kosten die daar mee gemoeid zijn, maar hij liep vast in de procedure. "De gemeente vroeg me 60 cent per kopie, dat geld heb ik niet, ik heb het er maar bij laten zitten”, aldus Hüsecken. ‘De armen en ouderen worden over de keukentafel getrokken’, stond op zijn pamflet. ‘Breed genoeg voor 1 burgemeester, 2 directeuren en 5 wethouders. En geen controle over pinpasjes en potjes!’.
De gemeentebode maande Hüsecken om de raadszaal te verlaten. Buiten gaf hij zijn ongezouten mening. "Weet u wat dit is? De dictatuur van de democratie!”. Waarna het wachten op de regiotaxi terug begon.

Door Sjors van Beek

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Echt-Susteren