Burgemeester Hessels: 'Hier waren geen winnaars aan te wijzen'

Afbeelding: De Limburger/Peter Schols

Burgemeester Jos Hessels zat na afloop van de raadsvergadering over de pinpasaffaire in Echt-Susteren in zijn maag met de gang van zaken.

"Dit is niet wat je je als burgemeester voorstelt bij een goede raadsvergadering. Maar ik heb me niet te mengen in de inhoudelijke afwegingen van de fracties. Mijn rol is de regels uitleggen en toepassen. Je kunt niet anders als voorzitter."

Weggestemd
De raad kwam dinsdagavond in een extra vergadering bijeen om te praten over de verduisteringskwestie rond marktmeester B., die de pinpas van de kermiscommissie jarenlang gebruikte voor privéboodschappen. De coalitiepartijen stemden echter meteen aan het begin van de vergadering het enige onderwerp van de agenda. Waarna Hessels niets anders restte dan het slotgebed uit te spreken, 6.30 minuten na aanvang van de vergadering. 

'Moeilijke positie'
Als voorzitter van zowel raad als college van B en W zit je ‘soms in een moeilijke positie’, aldus Hessels in een toelichting na afloop. "En wat ik er zelf van vindt? Eh… laat ik daar maar even niets over zeggen." Hessels, van 2002 tot 2009 Tweede-Kamerlid voor het CDA, werd bevestigd in een wijsheid die hij in Den Haag heeft opgedaan: "Daar werd me altijd verteld: in een procedurevergadering win je het debat, niet in de plenaire zaal." Anders gezegd: de raad zélf stelt de regels samen voor het op de agenda plaatsen van onderwerpen. "Je hebt gewoon een meerderheid nodig om iets te bespreken”, aldus Hessels.

Het toeval wil dat het presidium (de verzamelde fractievoorzitters plus de voorzitter/burgemeester) in Echt-Susteren over enkele dagen vergadert over een nieuw reglement. "Het voorstel komt daar op tafel dat voortaan eenderde van de raad nodig is om iets óp de agenda te plaatsen en tweederde om het er af te halen. Overigens had die nieuwe regel de gang van zaken vandaag niet veranderd." Van de 23 raadsleden waren er 21 aanwezig. Van hen stemden 14 leden tegen het agendapunt, zeven leden vóór. "Hier waren vandaag geen winnaars aan te wijzen”, aldus de burgemeester.  

Door Sjors van Beek
Echt-Susteren