Scouting 'verzocht Brech te vertrekken'

Afbeelding: Politie

Jos Brech kan sinds woensdag geen functie meer uitoefenen in de scoutingwereld. Dat laat een woordvoerder van Scouting Nederland weten.

Nadat de organisatie had gehoord dat Brech verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood bij Nicky Verstappen, is direct het 'protocol grensoverschrijdend gedrag' in werking getreden, zegt woordvoerder Wendy van Rossum. Daardoor kan hij nooit meer lid worden van Scouting Nederland.

De organisatie ondersteunt de politie waar het kan bij het onderzoek naar de vermiste verdachte Brech. Op welke manier dat gebeurt, kan of wil Van Rossum niet zeggen. Ook kan ze niet mededelen of er zich al veel bezorgde ouders bij de organisatie hebben gemeld.

Tot 2002 lid
Brech, die groepen jongens leidde bij verenigingen in Heerlen en Nuth, was tot 2002 lid van Scouting Nederland, meldt Van Rossum. Hij zegde zelf zijn lidmaatschap op. Daarmee kon hij ook geen lid meer zijn van verenigingen in het land. 

Waarom hij stopte, weet de woordvoerster niet. Ze wil ook niet zeggen of Brech in zijn scoutingtijd bij incidenten betrokken is geweest.

Net geschikt
Volgens Jo Dirks, penningmeester van de vereniging in Nuth, probeerde Brech staflid te worden, maar volgens Dirks was Brech 'gewoon niet geschikt'. "Van die dingen waar het nu over gaat, met kinderen, heb ik nooit iets gemerkt. Hij voldeed gewoon niet. Het leidinggeven, zo'n heel proces, dat was te veel gevraagd. Toen hebben we hem verzocht te vertrekken."

Een bekende uit het scoutingwereldje vertelde het AD dat Brech zich vrij plotseling zou hebben teruggetrokken, kort nadat er geruchten waren opgedoken dat hij twee kinderen had betast. "Niet bij de scouting. Volgens mij is hij toen uit Limburg vertrokken. Daarna heb ik nooit meer iets van hem vernomen."

Door AD