Justitie: Publiceren foto moordverdachte is noodgreep

Afbeelding: Politie

Een verdachte met naam en toenaam noemen, en ook nog een foto vrijgeven. Justitie gaat ver in de zoektocht naar Jos Brech (55), die wordt verdacht van de moord op Nicky Verstappen.

Het besluit om de oud-inwoner van Simpelveld prominent tijdens een persconferentie te presenteren als verdachte, is niet zomaar genomen, vertelt Limburgs hoofdofficier van Justitie Jan Eland. Iets meer dan twee maanden is alles geprobeerd hem te vinden. "Maar het is een overlever. Iemand die in het bos kan overleven van de dingen die de natuur geeft. Hij heeft zijn sporen ­gewist. We kwamen geen stap meer verder in het onderzoek. Nu hebben we dus echt de hulp van het publiek nodig.”

Tips
Die roep om hulp was niet aan dovemansoren gericht. Woensdagavond waren er al meer dan 200 tips binnen­gekomen over de mogelijke verblijfplaats van Brech. Hoe bruikbaar die tips zijn, is niet bekend.

Gehoopt wordt dat ook in het buitenland naar Brech wordt gezocht. Het persbericht over de kwestie is dan ook in meerdere Europese talen opgesteld.

In Nederland was het lange tijd gebruikelijk dat verdachten met een balkje voor de ogen werden getoond. Die traditie kreeg in 2004 een klap toen bij Opsporing Verzocht het portret van Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, werd getoond. B.’s advocaat probeerde dit nog tegen te houden, maar ving bot. Sindsdien gebeurt het steeds vaker dat een verdachte door de officiële instanties tot publiek persoon wordt gemaakt.

Zorgvuldig
Het tonen van een foto zonder balkje is toegestaan als het noodzakelijk is voor de opsporing van een pleger van strafbare feiten, stelt de Autoriteit Persoonsgegevens. Daarbij moet wel zorgvuldig worden afgewogen of de privacy niet onnodig wordt geschaad.

Overigens zal justitie de foto van Brech verwijderen of anonimiseren als hij eenmaal is gevonden. Voor de verdachte zelf zal dat weinig meer uitmaken. Immers: de foto heeft dan al in alle kranten gestaan, is op alle tv-zenders te zien geweest en is overal op internet terug te vinden.

 

Door Paul Bots