Zaak Verstappen brengt onopgeloste kindermoord Vogezen in herinnering

Afbeelding: Wikipedia/Christian Amet

Het nieuws dat Jos Brech in verband wordt gebracht met de moord op Nicky Verstappen is door de politie in vijf talen naar buiten gebracht. Buitenlandse media duiken op de zaak die Nederland al twintig jaar in zijn greep houdt. In de Vogezen, waar Brech voor het laatst is gezien, worden bovendien oude wonden opengereten.

Vooral in de regio's rond Limburg en de Franse Vogezen wordt uitgepakt met de doorbraak in de zaak-Nicky Verstappen.

Peperduur
'De bushcrafter heeft het gedaan', kopt de Belgische krant De Standaard. En het eveneens Vlaamse Het Nieuwsblad schrijft in grote letters boven een paginabreed artikel: 'Moordenaar is getraind onder te duiken'. Daarin staat onder meer te lezen dat het opvragen van DNA van zo'n 20.000 mensen, zoals in het onderzoek naar de moord op Nicky gebeurde, in België 'peperduur zou uitvallen'.

Feiten
'Die letzte Spur führt in die Vogesen', meldt Bild: het laatste spoor leidt naar de Vogezen. De Duitse krant beperkt zich in de berichtgeving vooral tot de feiten die woensdag tijdens de persconferentie boven tafel kwamen. In de Vogezen zelf daarentegen, wordt direct de link gelegd met een vergelijkbare zaak uit de jaren tachtig die zich daar afspeelde en nog steeds de gemoederen bezighoudt.

Verdronken
In 1984 wordt in Lepanges sur Vologne het 4-jarige jongetje Grégory Villemin vermoord. In de jaren voordat hij wordt verdronken in de rivier Vologne krijgen zijn ouders geregeld dreigbrieven- en telefoontjes van een persoon die zich 'De Raaf' noemt. Op een dag kan Grégory's moeder haar zoontje niet vinden. Het levenloze lichaam wordt 's avonds gevonden. Handen en voeten zijn vastgebonden, zijn wollen kap over het hoofd getrokken.

Doodgeschoten
Dat de huiveringwekkende moord in verband wordt gebracht met die op Nicky Verstappen heeft te maken met het feit dat ook naar de moordenaar(s) van Grégory decennialang wordt gezocht. Af en toe is er iemand op de radar. Een aangetrouwde neef van de familie (later doodgeschoten door de vader van het gedode jongetje) en zelfs Grégory's moeder. De moordenaar wordt niet gevonden. In 2008 wordt de zaak heropend. DNA op een postzegel en op de touwen waarmee Grégory was vastgebonden levert resultaat op, maar geen arrestatie.

Bejaard
Pas vorig jaar, 32 jaar na dato, worden plots drie personen opgepakt, onder wie een inmiddels bejaard echtpaar: de oom en tante van Grégory. Dit jaar zijn de aanklachten echter weer ingetrokken. In de tussentijd pleegde de magistraat die op de zaak zat zelfmoord.

Door Nick Bruls