Jos Brech op lijst van meest gezochte Europeanen

Afbeelding: YouTube

'Heeft u Jos Brech gezien of heeft u een vermoeden waar hij nu verblijft, meldt u dat dan aan de politie. Benader hem niet zelf'. Brechs naam en foto staan sinds donderdag op de Nationale Opsporingslijst met de oproep naar hem uit te kijken.

Bij de zoektocht naar de man die in de moordzaak Nicky Verstappen wordt verdacht van drie misdrijven - moord of doodslag, vrijheidsberoving en een zedendelict -  roept de politie, zoals aangekondigd, nadrukkelijk de hulp van het publiek in. Nationaal en internationaal. Ook Europol werkt mee.

Opsporingsberichten
Jos Brech prijkt sinds donderdag ook op de lijst met Europe’s most wanted fugitives. Waar zou deze man op zijn vermoedelijke vlucht nog naar toekunnen als hij bijvoorbeeld zijn overlevingstocht in de Vogezen moet opgeven? Er zijn in tal van landen opsporingsberichten verspreid in het Nederlands, Frans, Duits, Engels, Italiaans en Spaans. Een opsporingsfilmpje van B. was donderdagochtend online al honderdduizenden keren bekeken in binnen- en buitenland.

Computersysteem
En dan is er nog een Europees arrestatiebevel. Op grond van dat bevel zou de spoorloze Brecht in Ierland of Cyprus nog de grootste kans hebben om onder de radar van de opsporingsautoriteiten te blijven. Maar zie daar maar eens te komen. Ierland en Cyprus zijn de enige twee landen in de Europese Unie die (nog) niet zijn aangesloten op het Schengen Informatiesysteem (SIS-II). Dit is een computersysteem voor (grens)controles van mensen die in de EU-zone zijn, er binnenkomen of die verlaten. Via dit netwerk kunnen de politie, de marechaussee en de douane binnen het Schengengebied informatie met elkaar uitwisselen.

Als Jos Brech in een EU-land tegen een toevallige controle van een opsporingsinstantie oploopt is hij de pineut. Bij controle van zijn paspoort of ander identiteitsbewijs slaat SIS-II onmiddellijk alarm. In het Schengengebied hoeven reizigers die naar of vanaf een Schengenland vliegen officieel niet hun paspoort te laten zien. Maar probeer maar eens een vliegticket te krijgen of in een vliegtuig - naar bijvoorbeeld Ierland of Cyprus - te komen zonder dat minimaal een keer om je paspoort is gevraagd. Dat lukt zelfs niet als je foto niet half Europa is rondgegaan. En dat gaat al zeker niet als je er echt helemaal voorstaat. 

Lees hier alles over de zaak van Nicky Verstappen

Door Jos Emonts