Boete voor smaadschriften voor Venlose Richard K.

Afbeelding: ANP Xtra

Hoe stop je de 62-jarige Richard K. uit Venlo die jarenlang de Venrayse advocaat Marcus Gerrits het leven zuur maakte?

Door hem een voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden met een proeftijd van drie jaar en een boete van 1500 euro op te leggen. En door zijn stichting Behoud Industrieel Erfgoed een boete van 5000 euro, waarvan 2500 voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar te geven. Dat denkt althans de officier van justitie, die deze straffen donderdag voor de rechtbank in Roermond tegen de Venlonaar eiste.

'Sjoemelcuratoren'
Gerrits was in 2009 curator in het faillissement van de Belfeldse onderneming Eco Care. Volgens schuldeiser K. heeft de advocaat zijn werk toen niet goed gedaan en dat stak hij niet onder stoelen of banken. K. en zijn stichting stuurden alles en iedereen brieven en mails waarin ‘sjoemelcuratoren’ in het algemeen en Gerrits in het bijzonder, van fraude werden beticht. De klachtschriften gingen onder meer naar media, bedrijven, Tweede Kamerleden en advocaten. Volgens K. zit ook de officier van justitie in het complot door niet tegen frauderende faillissementscuratoren op te treden.

Geen stoornis
K. meent dat hij niks fout heeft gedaan. "Ik heb niemand bedreigd of iets anders strafbaars gedaan. Ik heb alleen alle sjoemelcuratoren aangepakt die met hulp van incompetente officieren van justitie zorgen dat de doofpotten dicht blijven", aldus K. De Venlonaar is onderzocht door een psycholoog, maar die kon in ieder geval geen ziekelijke stoornis of gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens vaststellen bij K.

Uitspraak is op 6 september.

Door Jos Bouten
Venlo