Kunst

In beeld: straattheater of serieuze zaak?

Brendan van den Beuken, beeldcoördinator bij De Limburger, legt elke week een foto onder het vergrootglas. Hij zoekt naar het andere verhaal achter bijzondere of actuele foto’s. Hij beschrijft wat hij ziet wanneer hij langer naar een foto kijkt.

Het publiek kijkt toe met mobieltjes in de aanslag om alles te filmen. Er is geen afzetting of dranghek en toch staat iedereen netjes naast elkaar, met de tenen tegen een denkbeeldige lijn.

De man naar wie ze kijken, heeft een vest aan en een helm op met hetzelfde blauwe camouflagepatroon. Ik vraag me af in welke omgeving deze camouflage bruikbaar is… maar goed. Zijn schoenen vallen op. Het zijn geen legerkistjes, maar mooi gepoetste instappers. De man heeft een roestige haak vast met daaraan een touw. Op de grond staat een pan. Aan zijn behoedzame manier van bewegen te zien, moet het wel een gevaarlijke pan zijn. Het ziet er allemaal een beetje knullig uit. Mijn reactie is dan ook: straattheater.

'Prejser-pan'
Ik bekijk de pan nog eens goed. Het is een snelkookpan. Ik wist niet dat die nog bestonden. In mijn jeugd gebruikte mijn moeder deze regelmatig, het was de ‘presjer-pan’. Pas veel later begreep ik dat dit een verbastering was van het Engelse woord: pressure-cooker. Het principe van de snelkookpan is simpel en efficiënt. Je draait de deksel vast op de pan. Als het water in de pan gaat koken, zal er stoom ontstaan. Deze stoom kan niet ontsnappen, omdat de pan is afgesloten. Daardoor zal de druk in de pan toenemen en de temperatuur stijgen. Het eten zal hierdoor sneller gaar worden. Om te voorkomen dat de pan door de toenemende druk uit elkaar knalt, zit er een ventiel in de deksel. Als de druk te hoog wordt, kan de stoom hierdoor ontsnappen.


Serieuze zaak
De foto is genomen in Nepal. Dit is geen straattheater, maar een serieuze zaak. Men vermoedt dat er een bom in de pan zit en de politieman gaat de haak aan de pan bevestigen. De bedoeling is om dan de pan van de straat te trekken en in de berm onschadelijk te maken.

Het publiek staat niet echt ver weg en de politieman is nauwelijks beschermd tegen een eventuele explosie. Zeker als je bedenkt dat er geen bom in de pan zit, maar de pan de bom is! Je doet er spijkers, schroeven en buskruit in. Zorg voor een ontsteking en dat het drukventiel gesloten blijft. De pan zal uiteindelijk uit elkaar spatten met alle gevolgen van dien. Gelukkig was het deze keer loos alarm. De enige die onder druk stond, was de politieman.

>> Reageren? brendan.vandenbeuken@delimburger.nl

 

Door Brendan van den Beuken