Vier jaar cel geëist tegen cokedealer uit Weert

Archiefbeeld Afbeelding: iStock

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag voor de rechtbank in Roermond vier jaar celstraf geëist tegen de 28-jarige Sven W. uit Weert.

Hij zou zes jaar lang een hoofdrol hebben gespeeld in een groepering die cocaïnegebruikers in Midden-Limburg van drugs heeft voorzien.

Medeverdachte en plaatsgenoot Faysel M. (28) moet, als het officier van justitie Ineke Meijer ligt, veertien maanden de cel in. Zijn rol en die van twee medeverdachten uit Roermond, die maandag ook terecht stonden, zou kleiner en van kortere duur zijn geweest dan die van W.

Leider
Justitie ziet Sven W. als de leider van de Weerter bende. Hij zou ervoor hebben gezorgd dat cocaïne op voorraad was en de drugsrunners hebben aangestuurd. De Weertenaar zou ook verslaafden die schulden bij hem hadden voor zich hebben laten werken.

De dealers leverden bestellingen coke af in onder andere Weert, Venlo, Roermond en tal van dorpen in Midden- en Noord-Limburg. Zij maakten daarbij gebruik van een ‘werktelefoon’ die de koeriers aan elkaar doorgaven.

Afluisteren
Justitie en politie startten begin 2015 na een tip aan het Team Criminele Inlichtingen een onderzoek naar de beweerde drugstransacties van de bende. Via observaties en het afluisteren van telefoons kon de politie snel zeven kopende drugsgebruikers aanhouden. Die verklaarden uitgebreid.

De advocaten van de verdachten vinden dat het OM hun cliënten te grote rollen toedicht. Volgens hen is er bovendien geen bewijs dat ze zolang drugs hebben gedeald als justitie beweert. Zij pleitten ervoor om de mannen voorwaardelijk celstraffen en werkstraffen op te leggen.

De rechtbank doet op maandag 10 september uitspraak. 

Door Jos Emonts

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen