Oostrum baalt van campus: 'En wij dan?'

Afbeelding: Le Giesen

Oostrum baalt. De dorpelingen krijgen de komende vijf jaar 240 arbeidsmigranten als buur. Dat is goed voor de (regionale) economie, voor Otto en voor ondernemers. En Oostrum dan?

Er zijn in Nederland op dit moment 100.000 bedden nodig voor arbeidsmigranten. Otto-baas Frank van Gool zegt het maandag tijdens een informatieavond. Veel inwoners van Oostrum hebben er geen boodschap aan. "De bevolking van ons dorp wordt als dit plan doorgaat ineens zo’n 10 procent groter. En we krijgen er alleen mensen bij die kort in Nederland zijn, geen Nederlands spreken en ook niet van plan zijn om de taal te leren omdat ze maar kort in ons land blijven. Dit is ontwrichtend voor ons dorp. Wat hebben wij hier aan?"

Lees ook: Belang Polencampus reikt verder dan het belang van een kerkdorp

Lokale winkels
Het antwoord van Van Gool dat elke arbeidsmigrant jaarlijks zo’n 2600 euro uitgeeft in lokale winkels, helpt niet. Een ondernemer die zegt dat honderden Venraynaren werken bij plaatselijke bedrijven die niet meer kunnen bestaan zonder arbeidsmigranten, vangt ook bot. Oostrum wil geen campus. Niet omdat er buitenlanders gaan wonen, maar omdat het om 240 mensen gaat. Da’s te veel. Zelfs met de beloofde 24-uursbegeleiding die altijd op de campus aanwezig zal zijn voor opvang van campusbewoners, klachten van de buurt en calamiteiten.

'Buitenspel gezet'
‘Bel, en het wordt opgelost’, is de boodschap. Maar geen enkele belofte kan de ergernis bij de burgers wegnemen. Dat komt, zeggen ze, door de manier waarop het college van B en W van Venray dit plan erdoorheen drukt. "Ik voel me buitenspel gezet", zegt een boze buur erover. Een ander vindt de manier waarop Venray volgens hem regels en termijnen omzeilt die gelden voor een bestemmingsplanwijziging "goedkoop".

Hoge nood
Van Gool geeft toe dat hij tijd en geld spaart door voor een tijdelijke campus te gaan. Maar de nood is hoog: zijn personeel moet ergens wonen. Van Gool: "Nu huizen arbeidsmigranten middenin wijken, in huizen bedoeld voor starters. Daar hoort deze groep niet thuis. Het zorgt juist voor overlast die niemand wil. Mensen die kort in Nederland blijven, moeten we op grotere campussen huisvesten, zodat ze onder elkaar kunnen zijn." Omdat het college van B en W er blijkbaar net zo over denkt, rest Oostrum hooguit nog de gang naar de bestuursrechter.

Door Angela Janssens
Venray