Wiesbaden haalt omstreden gouden Erdogan weg na onrust

Brandweermannen waren gisteravond bezig met het verwijderen van het omstreden beeld van Erdogan in het Duitse Wiesbaden. Afbeelding: AD/AP

Het gemeentebestuur van het Duitse Wiesbaden heeft een vier meter hoog goudkleurig beeld van de Turkse president Erdogan toch weg laten halen. De veiligheid rond het beeld, onderdeel van een kunstmanifestatie, kon niet worden gegarandeerd, liet de stad weten via Twitter.

Woensdag even na middernacht werd de namaak-Erdogan daarom door de brandweer in de takels genomen en afgevoerd, zo is op foto's te zien.

Provocerend
Het ongeveer vier meter hoge beeld was onderdeel van de kunstmanifestatie Wiesbaden Biennale. Die manifestatie, die dit jaar als motto Bad News heeft, staat bekend om zijn provocerende karakter.

Het stadsbestuur had in aanloop naar de manifestatie goedkeuring verleend voor een 'op een mens gelijkend standbeeld', maar werd maandagavond - toen het beeld werd neergezet - verrast met een het standbeeld van Erdogan. 

Een ochtend later waren de eerste reacties al zichtbaar. Aan de voorkant van het beeld waren onder andere met een spuitbus de woorden 'fuck you' en 'Turkse Hitler' geschreven. Gisteravond ontstonden heftige discussies bij het beeld tussen voor- en tegenstanders van de Turkse leider. 

De autoriteiten besloten aanvankelijk dat het tot het einde van de manifestatie - zondag - mocht blijven staan, maar haalden het beeld toch eerder weg. Een politiewoordvoerder sprak gisteravond van een 'licht agressieve stemming'. 

'Controversieel'
In Duitsland wonen zo'n drie miljoen mensen met Turkse roots. Erdogan komt eind september naar Duitsland voor een bezoek aan de regering in Berlijn. De moeizame relatie tussen beide landen is dan een van de agendapunten. Zo veroordeelde Duitsland de duizenden arrestaties, schorsingen en ontslagen van leraren, rechters en soldaten die door Erdogan werden beschuldigd van deelname aan de mislukte coup in juli 2016.

De directeur van de kunstmanifestatie in Wiesbaden, Uwe Eric Laufenberg, verdedigde het standbeeld maandagavond nog tijdens de plaatsing. ,,Nu kunnen we een discussie hebben over het standbeeld en deze man. Erdogan is een controversieel figuur en daarover kunnen we in dit land vrijuit van gedachten wisselen.''

Door AD