Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

Landgraaf blij met energiepark, onder voorwaarden

Dit artikel krijg je van ons cadeau!

Landgraaf - Op de voormalige stortplaats in Abdissenbosch komt, ingeklemd tussen twee natuurgebieden, een energiepark.

Tussen de Brunssummerheide en Tevenerheide zijn zo’n dertigduizend zonnepanelen en drie windmolens met een maximale hoogte van honderdnegentig meter gepland.

De gemeente Landgraaf staat positief tegenover het 25 miljoen euro kostende project. Wethouder Freed Janssen (GBBL, Duurzaamheid) benadrukt dat wel maatregelen nodig zijn om de natuur te beschermen. "Ook wil ik draagvlak bij de omwonenden. De mensen van Abdissenbosch moeten meeprofiteren van deze ontwikkeling.”

Windmolens
Janssen denkt niet dat de bevolking de ingreep in hun ‘achtertuin’ zomaar slikt. Met name de drie kolossale windmolens betekenen een inbreuk op de omgeving. Denk aan horizonvervuiling, geluidsoverlast en slagschaduw. Janssen: "Ik verwacht kritiek vanuit de buurt. Daarom communiceert de gemeente open en willen we de mensen vanaf het begin betrekken bij de plannen.” In Abdissenbosch en omgeving zijn 2100 brieven bezorgd waarin de buurt wordt geïnformeerd over het initiatief. Ook is er over twee weken een bewonersbijeenkomst.

Het energiepark is een initiatief van Bodemzorg Limburg, beheerder van vijftien Limburgse stortplaatsen waaronder die van Abdissenbosch, en het bedrijf NPG Energy. Het zonnepanelenpark moet in oktober 2019 operationeel zijn, de windmolens zouden een jaar later moeten draaien. Het park voorziet negenduizend huishoudens van energie.

Janssen zegt dat Landgraaf met het park inhoud geeft aan de voortrekkersrol die de gemeente heeft op het gebied van duurzaamheid. „Het past bij het streven van Parkstad om in 2040 energieneutraal te zijn.”

Duitse grens
De gemeenteraad moet instemmen met de plannen en akkoord gaan met de bestemmingswijziging van het gebied. Tevens moet overlegd worden met milieubewegingen en de Duitse gemeente Geilenkirchen. De windmolens liggen immers op een steenworp van de Duitse grens.

Wethouder Janssen zegt dat de plannen al gemeld zijn bij de leiding van de Awacs-basis in verband met de vliegbewegingen aldaar. Directeur Dick Rootert van Bodemzorg Limburg zegt dat de voormalige stortplaats van Abdissenbosch prima geschikt is voor het tien tot twaalf hectare metende zonnepark. "Het is goed in te passen in de omgeving en niet zichtbaar vanaf de weg. Voor de molens is dat een ander verhaal.” Bodemzorg streeft ernaar om alle vijftien voormalige vuilstorten in Limburg een nieuwe bestemming te geven.

Het is niet voor het eerste dat er plannen gelanceerd worden voor een energiepark in Abdissenbosch. Eerdere initiatieven in 2009 en 2012 kwamen echter niet van de grond.