Klimaatverandering: kleine kans op drinkwatertekort in Limburg

Afbeelding: Istock

Als de klimaatverandering in dit tempo doorzet, kan een toenemend watergebruik in de avonduren in de toekomst leiden tot een drinkwater­tekort.

Dat bevestigt afdelingshoofd Onderzoek en Advies Lianne van Oord van drinkwaterbedrijf WML. "Zes jaar geleden was de vraag of er genoeg drinkwater is, geen thema. Nu staat de vraag hoe we een tekort kunnen voorkomen, wel degelijk op de agenda."

Problematisch
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft vorig jaar de ontwikkeling van de Nederlandse drinkwatervraag in kaart gebracht. De marges bleken groot: het leidde tot uiteenlopende toekomstscenario’s, waarin omstreeks 2040 15 procent minder tot 30 procent meer drinkwater wordt gebruikt dan nu.

Als de bevolkingsgroei en de economische groei doorzetten, in combinatie met het opwarmende klimaat, kan het ­drinkwatergebruik problematisch worden.

Watertekort
In de recente, langdurig droge pe­riode werd in de avonduren zo’n 40 procent meer water gebruikt om vaker te douchen of de tuin te sproeien. Het is dus niet ondenkbaar dat door het piekgebruik in de toekomst in langdurig droge periodes een tijdelijk drinkwatertekort ontstaat.

Of in Limburg omstreeks 2040 ook 30 procent meer water zal worden gebruikt, is de vraag, zegt Van Oord. Deze provincie heeft immers een krimpende bevolking. WML heeft het voordeel dat in Limburg zowel rivierwater als grondwater wordt gebruikt voor het drinkwater.

Back-up
Er zijn daarmee back-ups beschikbaar als zich problemen voordoen bij een van de bronnen. Van langdurig droge zomers heeft WML daardoor minder last dan waterbedrijven in andere provincies.

Het waterbedrijf probeert drinkwaterproblemen te voorkomen door de wingebieden te beschermen en op de lange termijn eventueel andere bronnen te gebruiken. Al zijn er voor dat laatste nu geen concrete plannen.

Door Peter Bruijns

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen