Provincie eist een fortuin van boer uit Bocholtz

Afbeelding: iStock

De provincie sleept boer John van Can uit Bocholtz voor de rechter. Hij zou de provincie meer dan één miljoen euro verschuldigd zijn, omdat hij subsidieafspraken uit het verleden niet is nagekomen.

Agrariër John van Can uit Bocholtz hangt heel wat boven het hoofd. Het provinciebestuur heeft besloten een rechtszaak tegen hem aan te spannen.

Zo wil het college van Gedeputeerde Staten (GS) de ruim één miljoen euro, of op zijn minst een flink deel daarvan, verkrijgen die Van Can de provincie verschuldigd zou zijn. De agrariër zit met de handen in het haar. "Als ze dit doorzetten, ga ik failliet."

Subsidie
Het conflict draait om een subsidie die de boer acht jaar geleden ontvangen heeft. Van Can maakte indertijd gebruik van een regeling, de zogeheten Koopmansgelden, bestemd voor boeren die bereid waren akkers om te zetten naar grasland om zo erosie tegen te gaan.

Van Can beloofde in totaal zeventien hectare grond om te bouwen. In ruil daarvoor heeft hij iets meer dan een ton subsidie ontvangen. Maar op een groot deel groeit tot op de dag van vandaag geen gras, maar maïs.

Rechter
Een noodgreep, zegt Van Can, omdat de gemeente Gulpen-Wittem het hem onmogelijk maakt. Maar daar denkt de provincie anders over. Die constateerde de overtreding in 2015 voor het eerst.

Verschillende gesprekken, controles, brieven en pogingen om de zaak te schikken leverden niets op. Van Can weigerde de subsidie terug te geven, schrijven GS in het besluit. En dus zit er niets anders op dan de gang naar de rechter te maken. Insteek is niet alleen het terugvorderen van de complete subsidie.

Daarbovenop komen rente, een boete, de winst die hij op de maïs gemaakt heeft en een afkooppremie. En dat loopt al met al in de papieren. Na drie jaar is alleen al de boete, van duizend euro per dag, opgelopen tot meer dan één miljoen euro.

Onmogelijk
Van Can geeft toe dat hij de afspraken niet nagekomen is. Dat is onmogelijk, zegt hij, omdat hij in conflict is geraakt met de gemeente. Die verbiedt hem gemaaid gras, dat hij had willen gebruiken als voer voor zijn koeien, in balen op te slaan in het heuvellandschap.

Zodoende kan hij niks met het gras dat hij volgens de regeling verplicht is te laten groeien. Tegen het besluit van de gemeente is hij in beroep gegaan en de zaak loopt volgens hem nog steeds

Faillissement
"In 2015 heb ik aan oud-gedeputeerde Patrick van der Broeck mijn probleem voorgelegd. We zouden samen zoeken naar een oplossing, maar daar is niks van terechtgekomen. Vervolgens heb ik nog twee keer tevergeefs geprobeerd om met de provincie in contact te komen."

Van Can hoopt alsnog in gesprek te komen en is bereid subsidie terug te betalen. "Maar één miljoen staat totaal niet in verhouding tot de ton die ik ontvangen heb. Dat zou mijn faillissement betekenen."

Door Jule Peeters

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen