Toch weer vragen bij diploma's VMBO Maastricht

Ook deze leerling heeft nu zijn diploma. Afbeelding: Loraine Bodewes

Een zomer vol onzekerheden is ten einde. Zo omschreef de Onderwijsminister de periode bij VMBO Maastricht. Maar bij het uitreiken van de diploma’s was er toch weer verwarring.

Enkele leerlingen van VMBO Maastricht hebben vrijdag mogelijk het verkeerde diploma gekregen. Bij hen was vermeld dat ze de gemengde leerweg hadden voltooid, terwijl dat de theoretische leerweg moet zijn, vertelden ze. Bij andere leerlingen bleken er fouten in de cijferlijsten te zitten.

Woordvoerder van VMBO Maastricht Paul ’t Lam: "Er was één leerling met een verkeerd cijfer. Een twee. Ze zegt zelf dat ze een zes had. Dat wordt uitgezocht.”

Verklaring
Aan het begin van het schooljaar moeten leerlingen aangeven of ze basis of theoretische leerweg willen doen. Daar hoort een verklaring bij van de ouders en die ontbrak volgens de administratie van de school. In die gevallen volgen de leerlingen volgens de administratie de basis-leerweg. Waardoor de verklaring van de ouders niet in de administratie zit, is niet duidelijk. Het kan aan het kind liggen, de ouders of de school. Volgens Paul ’t Lam gaat de school het samen met de ouders uitzoeken.

Geslaagd
243 leerlingen van het VMBO Maastricht werden gistermiddag gebeld met de heuglijke mededeling dat ook zij nu geslaagd zijn. De leerlingen konden gisteren meteen hun diploma op komen halen aan de Bemelergrubbe in Maastricht. 48 leerlingen hebben nog altijd hun diploma niet gehaald.

Onderwijsminister Arie Slob: "Voor veel leerlingen en ouders komt er een eind aan een zomer vol onzekerheden. Ik hoop dat zij nu alsnog met trots naar hun behaalde resultaten kunnen kijken en met plezier verder kunnen met hun vervolgopleiding.” Volgens Slob is het diploma dat de 243 vmbo’ers krijgen "evenveel waard als de vmbo-diploma’s van leerlingen op alle andere scholen in Nederland”.

Vorige week maakten 250 leerlingen midden in de zomervakantie hersteltoetsen. Met deze op maat gemaakte toetsen konden ze de hiaten die eind juni waren geconstateerd in hun schoolexamens rechtzetten.

Heftige periode
In een brief over VMBO Maastricht aan de Tweede Kamer, schreef Slob gisteren dat hij uitkijkt naar de uitkomsten van de ingestelde onderzoeken die in de loop van het najaar verwacht worden. Slob: "De afgelopen zomer is voor de leerlingen van VMBO Maastricht en hun ouders een heftige periode geweest. Ze zijn gedupeerd door de situatie op hun school en hun vertrouwen is ernstig geschaad. Dat kunnen we niet meer goedmaken.” Het risico op ‘dergelijke onregelmatigheden’ moet in het vervolg worden geminimaliseerd, aldus Slob.

Hersteltoetsen
Van de 353 leerlingen van wie de examens ongeldig waren verklaard, zijn er 20 hoe dan ook gezakt. In juli slaagden er al 42 na het afleggen van hersteltoetsen en de invoering van een nieuw programma van toetsing en afsluiting (pta). Voor de 48 leerlingen die nu nog niet geslaagd zijn, wordt in oktober een ‘herfstschool’ georganiseerd waarna ook zij hun hersteltoetsen kunnen maken. In totaal zijn er nu 285 geslaagden. De gemaakte examens zijn nog tot januari 2019 geldig.

Door Marianne Slegers

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Maastricht