Duizenden jaren oude grotwoningen straks onder water

  • Terras in het Koerdische stadje Hasankeyf aan de Tigris in het zuidoosten van Turkije.
Brendan van den Beuken, beeldcoördinator bij De Limburger, legt elke week een foto onder het vergrootglas. Hij zoekt naar het andere verhaal achter bijzondere of actuele foto’s. Hij beschrijft wat hij ziet wanneer hij langer naar een foto kijkt.

Een horecaondernemer heeft zijn terras in de rivier geplaatst. Heerlijk onder de parasol en met de voeten in het water. Een geïmproviseerde loopbrug geeft toegang tot de rivierbedding. Echt stevig ziet het er niet uit. Wat ijzeren pennen, autobanden, blokken hout en planken. Maar het werkt: een mevrouw loopt er rustig overheen met haar schoenen in de hand. Op de achtergrond ligt het dorp. Als je goed kijkt, zie op meerdere plekken grotten in de rotswand. In het midden van de foto, net boven het terras, zit er een met daarin een gigantisch bed!We zien het Koerdische stadje Hasankeyf aan de rivier de Tigris in het zuidoosten van Turkije. De stad telt honderden grotwoningen, waarvan sommige wel vierduizend jaar oud zijn. Uit archeologische vondsten blijkt dat Hasankeyf al zeker tienduizend jaar wordt bewoond. Maar dit alles zal binnen enkele jaren verdwijnen, omdat alles onder water komt te staan.

Op een afstand van vijftig kilometer wordt het grootste waterproject ter wereld gerealiseerd, met de Ilusu-dam. Deze dam van 135 meter hoog zal het water van de Tigris tegenhouden en ongeveer 300 vierkante kilometer land onder water zetten en daarmee ook Hasankeyf. Aan de overkant van de rivier wil de regering nieuwe huizen gaan bouwen, maar die worden zo duur dat niemand ze kan betalen. In 2013 kwam de bouw van de dam stil te liggen. Een rechter bepaalde dat het niet duidelijk was wat de impact op het milieu zou zijn. De Turkse regering paste de wet aan en de bouw ging verder.

In 2014 trokken Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland hun leningen terug, omdat ze niet konden voldoen aan de milieu- en culturele voorwaarden van de Wereldbank. De bouw ging verder. Vanaf 2015 stationeerde de regering duizend militairen bij de bouwplaats vanwege veelvuldige sabotages. De bouw gaat door. De regering heeft wel beloofd een aantal monumenten te redden door ze te verplaatsen. Zowel met de nieuwbouw als de verplaatsing van de monumenten is nog niet begonnen. De dam is over enkele maanden klaar. Wat zal er gaan gebeuren?

Door Brendan van den Beuken