Bibberen! Aankomende nacht kans op vorst

Foto ter illustratie. Afbeelding: AD

Na weken van hoge temperaturen en extreme droogte, luidt de laatste dag van de meteorologische zomer een nacht met mogelijk nachtvorst in.

 "Vrijdagnacht zou het in het oosten en zuid-oosten van het land aan de grond een graadje kunnen gaan vriezen", aldus Diana Woei van Weerplaza. In de rest van het land zal de temperatuur tussen de 4 en 10 graden liggen. 

De weervrouw legt uit dat vorst aan de grond op zo'n tien centimeter boven de bodem gemeten wordt. "We verwachten de laagste temperatuur net voordat de zon opkomt."

Koelt sneller af
Volgens Woei worden in deze tijd van het jaar de nachten steeds wat langer, waardoor de temperatuur in de nacht meer zakt. "Ook de wind die deze dagen vanaf de noordpool komt, draagt bij aan de lagere temperaturen. Door de komst van de koude lucht uit het noorden koelt het nu sneller af."

De laatste keer vorst aan de grond was op 26 juni van dit jaar gemeten. Naar verwachting lopen de temperaturen morgen na zonsopkomst redelijk snel op. "Zo'n twee uur na zonsopkomst ligt de temperatuur alweer boven de 10 graden."

Weekend
Ondanks de koude nacht wordt het zaterdag een fraaie zomerdag. Met temperaturen tussen de 19 en 22 graden wordt het warmer dan vrijdag. Ook zal vermoedelijk in het hele land de zon flink gaan schijnen. Volgens Woei zijn alleen in het noordoosten van het land wat meer wolken. Ook bestaat daar de kans op een enkele bui. 

Zondag en maandag zijn vrijwel droge dagen met opnieuw veel zonneschijn. Deze dagen wordt het tussen de 24 en 26 graden. Vanaf dinsdag neemt de kans op een bui weer toe. 

Door AD