Vertraging rotonde Buitenring kost handenvol geld

De turborotonde komt te liggen boven de A76 (die op de illustratie van links naar rechts loopt). De weg onder aan de illustratie is de Buitenring. Linksboven is industrieterrein De Horsel zichtbaar. Afbeelding: Geonius

Het uitstel van de aanleg van de turborotonde in Nuth, onderdeel van de Buitenring, gaat de provincie waarschijnlijk een hoop geld kosten.

Dat heeft gedeputeerde Eric Geurts vrijdag laten weten aan Provinciale Staten. Vanwege het conflict met kasteeleigenaar Wim Gerrickens is het werk een tijd uitgesteld. De provincie kreeg hiervoor onlangs een forse rekening gepresenteerd van de aannemer.

Substantieel bedrag
Geurts wil enkel zeggen dat het om een ‘substantieel bedrag’ gaat. Omdat de provincie nog aan het onderhandelen is met de aannemer en hoopt dat het bedrag nog omlaag gaat, wil hij niet zeggen om hoeveel geld het gaat.

Lees ook: Turborotonde: Onderzoek van 264 euro vergeten

Aanleg van rotonde
De start van de aanleg van de rotonde stond gepland voor 4 juni. Dat kon toen niet doorgaan vanwege een rechtszaak die kasteeleigenaar Gerrickens had aangespannen. Met een handgeschreven akte uit 1938 wist hij met succes bij de rechter zijn ‘recht op uitzicht’ aan te tonen. Halverwege juli werd alsnog besloten dat de aanleg doorgang kon vinden. De kasteeleigenaar was niet ingegaan op een schadevergoeding van de provincie van 20.000 euro. Dat heeft hij nog altijd niet gedaan, zegt Geurts.

De provincie wil dat Rijkswaterstaat, als eigenaar van de rotonde, meebetaalt aan de kosten voor de vertraging. Rijkswaterstaat had volgens Geurts ook de akte uit 1938 met de provincie moeten overleggen. Gesprekken hierover lopen nog.

Door Jule Peeters

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Beekdaelen