Nationale Monumentendag met rondleidingen over Landgoed de Bedelaar

De uilentoren op Landgoed De Bedelaar in Haelen. Afbeelding: VIA Leudal

De gidsen van Groen Hart Leudal geven op zaterdag 8 en zondag 9 september (om 14.00 en om 15.30 uur) rondleidingen naar en in de drie monumenten op Landgoed De Bedelaar in Haelen. Dit betreft de Uilentoren, de IJskelder en de Vleermuizentoren.

De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Per groep is ruimte voor maximaal 15 personen. Belangstellenden kunnen zich beide dagen verzamelen op het parkeerplaatsje bij de spoorwegovergang langs de provinciale weg van Horn naar Heythuysen aan de Duboisweg. Vanaf deze plek start de rondleiding met gids langs de drie objecten, die verder niet toegankelijk zijn.

Landgoed De Bedelaar was vele jaren de woon- en werkplek van Eugène Dubois en is daardoor een bijzonder landgoed. Professor Dubois is vooral bekend geworden door zijn vondst van de ‘missing link’ in Nederlands-Indië, het bewijs van het bestaan van een tussenvorm tussen mensen en aapachtigen (Homo erectus). In de laatste jaren van zijn leven woonde en werkte hij op Landgoed De Bedelaar in Haelen. Daar voerde hij nog tal van wetenschappelijke experimenten uit. Hiervoor liet hij onder andere de Uilentoren en de Vleermuizentoren bouwen.

Eveneens is in het kader van de Nationale Monumentendag het bakhuisje bij Kloosterhof van 9.00 tot 14.30 uur geopend en in werking. Van 12.00 tot 14.00 uur kunnen bezoekers proeven van vers gebakken producten. Het bakhuisje is te vinden aan de Sint Elisabethsdreef 5 in Haelen.

Door Vera Feltges
Leudal