Veiligheid Fortuna: politiebond boos op burgemeester Cox

Afbeelding: ANP/Martijn Beekman

De politiebond ACP is zeer boos op burgemeester Sjraar Cox van Sittard-Geleen. Cox is volgens ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp zijn belofte niet nagekomen om alle "rommel" in en rond het stadion van Fortuna Sittard op te ruimen.

Relschoppers kunnen nu volgens Van de Kamp makkelijk aan projectielen komen en daarmee zaterdagavond tijdens en rond de wedstrijd tegen FC Utrecht (aftrap om 20.45 uur) supporters en politieagenten te bekogelen.

Wedstrijd PSV
Twee weken geleden bij de wedstrijd tegen PSV raakten enkele politieagenten gewond doordat er met stenen en stokken werd gegooid, zegt Van de Kamp. Cox zegde daarna toe dat hij de omgeving van het stadion zou laten opruimen zodat relschoppers niet meer met voorwerpen kunnen gooien.

Van de Kamp stelt dat er wel iets is gebeurd, maar niet voldoende. Er zouden nog voldoende bouwmateriaal, klinkers en fietsenrekken voorhanden zijn om mensen mee te bekogelen. "Cox komt zijn woord niet na. Hij neemt zijn verantwoordelijkheid niet. Absurd", zegt Van de Kamp. Hij kondigt aan deze kwestie met de politietop en bij het ministerie aan te kaarten. "Cox heeft een groot probleem met ons."

De politie is overigens niet in de directe omgeving van het stadion aanwezig in verband met een actie voor een betere cao. Alleen als de zaak echt uit de hand loopt, komen agenten in actie. Zij bevinden zich nu op afstand van het stadion.

Lees ook: Burgemeester Cox getergd na rellen Fortuna

Verantwoordelijkheid
Burgemeester Cox wijst de kritiek van de ACP van de hand. Hij laat weten dat er alles aan is gedaan de wedstrijd veilig te laten verlopen. Hij stelt wel degelijk zijn verantwoordelijkheid te hebben genomen en daarom ook tijdens de wedstrijd aanwezig te zijn. Zaterdagmiddag hebben betrokken partijen de situatie ook in ogenschouw genomen en geconstateerd dat adequaat is gereageerd op die zaken waarvan eerder werd vastgesteld dat ze aandacht behoefden.

Lees ook: Rellen en vechtpartijen rond stadion na Fortuna - FC Utrecht

Door Theo Sniekers

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen
Sittard-Geleen