OM: Afghaanse verdachte aanslag CS Amsterdam noemde Wilders en islambelediging

Afbeelding: ANP

De 19-jarige Afghaan die ervan wordt verdacht twee Amerikaanse toeristen op Amsterdam Centraal Station te hebben neergestoken, heeft in zijn eerste verklaringen gezegd 'dat in Nederland de profeet Mohammed, de Koran, de islam en Allah veelvuldig worden beledigd'.

Hij zou daarbij onder anderen Geert Wilders hebben genoemd. Dat heeft het openbaar ministerie laten weten. 

Voldoende bewijzen
De rechter-commissaris in Amsterdam zegt in deze fase van het onderzoek voldoende bewijzen te zien om de man langer vast te houden. Jawed S. zit in beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Uit zijn eerste verklaringen bleek dat S., die een Duitse verblijfsvergunning heeft, met een terroristisch motief handelde. Hij stak willekeurig twee toeristen neer. Agenten hielden hem kort na zijn daad aan waarbij gericht werd geschoten. Daarbij raakte hij gewond aan zijn onderlichaam. Hij ligt in het ziekenhuis.

Ook de twee slachtoffers werden zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. Zij verkeren buiten levensgevaar.

Huiszoeking
De Duitse politie heeft op verzoek van Nederland huiszoeking verricht in zijn woning in Rheinland-Pfalz. Hij stond bij de Duitse autoriteiten niet bekend als moslim-extremist.

De politie gaat ervan uit dat de man helemaal alleen handelde. Het onderzoek is nog in volle gang om zijn motief volledig in beeld te brengen. 

Door AD