Honderden woningen met vocht- en schimmelproblemen in Venray

Afbeelding: iStock

Honderden woningen met vocht- of schimmelplekken. Dat constateerde de SP en Actiegroep voor een Gezonde Wijk na een rondgang door de wijk Brukske in Venray. Verhuurder Wonen Limburg Venray wilt de problemen oplossen.

In totaal bezocht de SP 776 woningen. Van de 446 bevraagde huurders klaagden er 210 over vocht- en schimmelproblemen. Dat staat in het rapport ‘Brukske, Schimmelwijk’ dat de Venrayse SP opstelde in samenwerking met Actiegroep voor een Gezonde Wijk. 65 procent van de huurders stapte naar verhuurder Wonen Limburg Venray, maar slechts 29 procent is tevreden over de afhandeling van de klachten.

Lees ook: Bewoner 'schimmelhuis' Venray: 'Het is al twaalf jaar een probleem'

Hotspots
‘Hotspots’ blijken de Verdistraat en Cellostraat met elk achttien klachten, op de voet gevolgd door onder meer de Griegstraat en Vivaldi­straat met elk vijftien meldingen. De minste problemen doen zich volgens het rapport voor in de Mozartstraat en Tamboerijnstraat. Daar is in elke straat één klacht gemeld.

Grootschalig
Een woordvoerster van Wonen Limburg laat weten dat de organisatie bekend is met de problematiek. "We wisten wel dat er in de wijk wat klachten waren over schimmel, maar dat dat zo grootschalig zou zijn, was ons onbekend.”

Volgens haar zijn er eind vorig jaar, nadat de SP het onderzoek bekendmaakte, twee inloopuren georganiseerd. "Daar zijn geen mensen op afgekomen, dat vonden we vreemd.” Bij de mensen die bij de SP-bijeenkomst in januari waren, is Wonen Limburg op huisbezoek geweest. Die zijn volgens de woordvoerster echter "op twee handen te tellen.”

Energetische verbeteringe
De zogenoemde ‘energetische verbeteringen’ die de corporatie heeft uitgevoerd - onder meer het leggen van zonnepanelen en betere vloerisolatie - moeten "al een heel stuk van de problemen wegnemen”. De woordvoerster wijst echter ook op de eigen verantwoordelijkheid van de bewoners. "Mensen moeten blijven ventileren. Daar moeten we ze misschien een beetje bij helpen, want dat is niet voor iedereen even vanzelfsprekend.”

Wonen Limburg wilt de problemen "voor zover mogelijk zeker oplossen”. De corporatie gaat in september in gesprek met de SP over de resultaten van het onderzoek.

Door Joni van Essen