Politie stelt ultimatum aan burgemeester en Fortuna

De politie weigert nog langer manschappen en voertuigen in te zetten rond het stadion van Fortuna Sittard zolang de veiligheidssituatie ter plekke niet is gegarandeerd.

Volgens alle (vier) politievakbonden is daarvan nog steeds geen sprake, ondanks de herhaalde verzekering van burgemeester Sjraar Cox dat de meeste ‘rommel’ en risicovolle bouwmaterialen vorige week zijn opgeruimd.

Onveilige situatie
Maar de voorzitters van de politiebonden benadrukken in een dinsdagmiddag verstuurde brandbrief aan het stadsbestuur en de gemeenteraad van Sittard-Geleen dat (eigen) onderzoek uitwijst dat er nog altijd sprake is van een onveilige situatie voor zowel voetbalsupporters als agenten.

Zo wijzen de bonden er op dat er nog steeds tal van bouwmaterialen, stenen en hekken rond het stadion staan, liggen en rondslingeren. Gemeente en Fortuna krijgen tot uiterlijk 12 september de tijd om de boel aan te pakken en te beveiligen. Komen ze niet aan die eis tegemoet, dan volgen er opnieuw acties, zo kondigen de politiebonden aan.

Ongeregeldheden
Na afloop van de voorbije twee thuiswedstrijden van Fortuna kwam het tot forse ongeregeldheden en vechtpartijen tussen relschoppers van Fortuna, FC Utrecht en PSV. 

Afgelopen zaterdagavond, toen Fortuna FC Utrecht partij gaf, was er - aanvankelijk - geen politie aanwezig in verband met een actiebijeenkomst voor een betere cao. Na intensief overleg met politie, OM en club besloot burgemeester Sjraar Cox de wedstrijd toch te laten doorgaan.

Cox achtte de veiligheid voldoende gewaarborgd, onder meer door de inzet van tientallen (extra) stewards en particuliere  beveiligers. Toen de rellen zaterdagavond opnieuw dreigden te escaleren, verscheen de politie alsnog met manschappen en voertuigen van de ME.   

Veiligheidsmaatregelen
Cox wilde dinsdagavond nog niet inhoudelijk reageren op de eisen van de politiebonden. Wel maakten stadsbestuur, politie, OM en Fortuna dinsdagavond de uitkomsten wereldkundig van het eerste evaluatie-onderzoek naar de rellen van zaterdagavond. De vier partijen benadrukken opnieuw - en met nadruk - dat alle noodzakelijke veiligheidsmaatregelen vooraf waren getroffen.

Verder concluderen de partijen dat met name een kleine groep supporters van FC Utrecht verantwoordelijk was voor de problemen. In samenwerking met de beide clubs en de KNVB zijn politie en OM een onderzoek gestart in een poging de aanstichters van de rellen op te sporen. Eén supporter is inmiddels aangehouden en in bewaring gesteld.

 

 

Door Laurens Schellen
Sittard-Geleen