Cultuur

‘Bankier van het verzet’ topfavoriet Gouden Kalf

‘Bankier van het verzet’ met onder anderen Barry Atsma. Afbeelding: Dutch Filmworks

De film ‘Bankier van het verzet’ maakt kans op maar liefst twaalf Gouden Kalveren tijdens het Nederlands Film Festival.

Dat is dinsdagavond bekendgemaakt door het festival. De in de Tweede Wereldoorlog gesitueerde film van regisseur Joram Lürsen dingt in bijna elke categorie mee naar ’s lands belangrijkste filmprijzen. Samen met Beyond Words, Cobain, La Holandesa en In Blue maakt Bankier van het verzet bijvoorbeeld kans op de titel beste film. Voor zijn hoofdrol in deze productie is Jacob Derwig genomineerd als beste acteur, onder anderen met Bruno Vanden Broecke voor Billy, het deels in Heerlen opgenomen regiedebuut van Theo Maassen.

Bijzonder is de postume nominatie voor Wouter van Luijn in de categorie beste montage. De oorspronkelijk uit Arcen afkomstige editor werd in juli vermoord op Mallorca. De Sittardse regisseur en Oscarwinnaar Mike van Diem is in de race als beste regisseur voor de film Tulipani.

Rifka Lodeizen (La Holandesa), Maria Kraakman (In Blue) en Katja Herbers (Weg van jou) maken kans op de titel beste actrice. Voor de Gouden Kalveren voor tv-producties is Het geheime dagboek van Hendrik Groen in trek. De serie (door de jury "een ingetogen spektakel” genoemd) die bij Omroep Max te zien was maakt kans op de titel beste televisiedrama, samen met twee zogenoemde One Night Stands. Ook Hendrik Groen-hoofdrolspelers Kees Hulst en Olga Zuiderhoek dingen mee, respectievelijk voor beste acteur tv-drama en beste actrice. In die laatste afdeling is ook Ilse Warringa kanshebber, voor haar rol als "draak van een schooljuf” in hit De Luizenmoeder.

Dinsdagavond werden elf nominaties bekendgemaakt voor topfavoriet Bankier van het verzet, eerder deze week maakte het festival in Utrecht al bekend dat de film meedingt naar het Gouden Kalf van het Publiek. Samen met Dikkertje Dap en Huisvrouwen bestaan niet lokte deze productie het afgelopen jaar de meeste bezoekers naar de bioscopen.

De uitreiking van de Gouden Kalveren is op vrijdag 5 oktober en wordt dan live uitgezonden op NPO 1.

Door Ruud Maas