Te doen in: Heerlen en Hoensbroek

Bron © VIA Limburg

Ron Meyer komt vrijdag naar Heerlen met een avond over zijn boek Grip. Afbeelding: De Limburger/Harry Heuts

Op de wekelijkse Te Doen In-pagina in VIA Heerlen wordt een overzicht gegeven van evenementen die de komende week plaatsvinden. In de VIA-sectie op De Limburger Heerlen worden deze activiteiten ook vermeld.

HEERLEN
Cafe Mondiaal: ‘Is er hoop en perspectief op vrede in Syrië en Irak’. Het lijkt stiller in Syrië en Irak, althans de conflicten komen minder in het nieuws. Wel vinden er nog terroristische bomaanslagen plaats. Hoe is de situatie nu? Assam Dandashly van de Universiteit Maastricht houdt een inleiding en zal aan het gesprek deelnemen. Donderdag 6 september, 19.30 uur. Café Pelt, Pancratiusplein 48, Heerlen

Parkstad Culinair Van donderdag 6 september tot en met zondag 9 september presenteren restaurants zich op het Pancratiusplein in Heerlen, met een muzikaal programma en presentatie van een nieuw Heerlens bier.  Voor meer info, zie www.parkstadculinair.nl.

Grip Vrijdag 7 september doet SP-voorzitter Ron Meyer zijn eigen streek aan met zijn tour door Nederland. Meyer organiseert een avond over zijn nieuwe boek Grip, in gesprek over de staat van ons land. Beta-huis, Wilhelminaplein 25, 6411 KW Heerlen, aanvang 20:00 uur. Toegang gratis.

Global Voices Het internationale koor Global Voices met deelnemers uit Oeganda en Brazilië zal zaterdag 8 september om 19.30 uur optreden in de Protestantse Kerk aan het Tempsplein 14 in Heerlen. Het concert is gratis toegankelijk; een vrije gave wordt op prijs gesteld.

Vive Piaf Vive Piaf vertelt het levensverhaal van Edith Piaf in muziek en verhaal, een muzikale reis van de Parijse bordelen tot uitverkochte concertzalen. Jazz-zangeres Nadja Filtzer kruipt in deze voorstelling in de huid van Edith Piaf. Zaterdag 8 september om 19:30 uur in Cultuur Huis Heerlen. Entree: € 15 of € 13 via reservering). Reserveren: info@ap-artevents.nl .

Fairtrade markt Op de Bongerd in Heerlen is zaterdag 8 september een fairtrade markt. Er zijn kramen met fairtrade producten en informatiestands. De markt wordt omlijst door muziek en zang. Om 11:00 uur opent de djembégroep Kumpo de markt. Om 13.00 uur geeft Robin Zalm een djembé-workshop en van 14.15 tot 15.15 uur is er een optreden van het Limburgs Afrikakoor Kwimba Zabula. De markt sluit om 16.30 uur.

Informatiemiddag en wandeling voor alleenstaande 40-, 50- en 60+ers. De wandeling gaat over een afstand van circa 5 km. * Vertrek vanaf gasterie de Fabel, Benzenraderweg 104 in Heerlen * zo 9-9 * Om 14:00 uur * Aanmelden niet nodig.

Bluesmatinee met The Dynamics Zondag 9 september van 16:00 - 19:00 uur in Muziekcafé de Tapperij Bongerd 5, Heerlen.

Open Monumentendag Op zondag 9 september neemt het Nederlands Mijnmuseum aan het Mijnmuseumpad 2 in Heerlen deel aan de Open Monumentendag. Het museum is van 11.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk. Vrijwilligers zijn aanwezig om alle vragen van bezoekers te beantwoorden. Tevens wordt voor deze dag een tentoonstelling ingericht met mijnlampen uit verschillende Europese landen.

Filmclub Palliatieve zorg Parkstad In Filmhuis de Spiegel (Schunck) wordt een film vertoond  die het thema palliatieve zorg aanroert Op zondag 9 september om 14:00 uur en 10 september vanaf 20.00 uur staat “The Leisure Seeker” geprogrammeerd. Meer info: www.filmhuisdespiegel.nl.

Alzheimercafe Parkstad met als thema: dementie, kenmerken en diagnostiek. Patrick Dobbelstein, specialist ouderengeneeskunde Ouderenpsychiatrie Mondriaan, zal het thema bespreken. De presentatie is dinsdag 11 september in de recreatiezaal van Zorgcentrum Tobias, Piet Malherbestraat 2 te Heerlen. Tevoren aanmelden hoeft niet. De zaal is open vanaf 19.00 uur en om 19.30 uur start het programma, dat tot 21.30 uur duurt.

50 Plus fietstocht. Op woensdag 12 september start de fietstocht vanaf 9:30 tot 11:00 uur bij Auberge de Rousch aan de Kloosterkensweg 17 in Heerlen. Inschrijven kan via email: fietstocht@themovefactory.nl. Inschrijven op de dag zelf kantussen 9.30 en 11.00 uur. Het inschrijfgeld bedraagt 5 euro. Daarvoor krijgt u een routebeschrijving, koffie en vlaai in Rimburg, de mogelijkheid voor medische en technische zorg onderweg en een tasje met versnaperingen.

Op zoek naar reeën op de Brunsummerheide Excursie onder leiding van een boswachter. Vrijdag 14 september om  18:00 uur vanaf het bezoekerscentrum Brunssummerheide aan de Schaapskooiweg in Heerlen. De kosten voor deze wandeling bedragen voor leden van Natuurmonumenten € 7,-- en voor niet-leden € 10,-- per persoon. Aanmelden vooraf  is noodzakelijk, via www.nm.nl/agenda.

HOENSBROEK
Soulparty BBG Na de eerste editie in 2017 is er ook dit jaar een soulparty in Gemeenschapshuis in Mariarade. RTV Parkstad dj Fer Vroomen zal soulmuziek draaien. Kaarten kosten 7,50 euro in de voorverkoop en 10 euro aan de  kassa. zaterdag 8 september van 20:00 tot 02:00 in Gemeenschapshuis Mariarade, Op de Weijenberg 11, 6431 GB Hoensbroek

Vleermuisexcursie door IVN Hoensbroek en Nuth Via het Laarvoetpad gaat de excursie naar de Naamse Steen en daarna terug door de nieuwe natuur. Meestal ontmoet je dwergvleermuizen, watervleermuizen, laatvliegers en rosse vleermuizen. Vertrek: zondag  9 september, parkeerplaats kasteel Hoensbroek om 20:30 uur. Info: Lou Houben 06-50803684.

Uur van de Buurt Heemkundevereniging Hoensbroek zal vertellen over het genealogisch onderzoek in Hoensbroek. Verder zijn de wijkagent en de stadsdeelcoördinator van Hoensbroek aanwezig en wordt een buurtheld uitgeroepen. Dinsdag 11 september van 10:30 tot 12:00 uur in de Schink Bibliotheek Hoensbroek, Hoofdstraat 27.

Lezing Het Katholiek Vrouwengilde Hoensbroek houdt op woensdag 12 september in het Gemeenschapshuis Mariarade een kunstlezing “Beroemde Tuinen” gepresenteerd door Regina van Romondt, kunsthistorica. Aanvang: 19.30 uur. Introducees zijn welkom. Voor meer inlichtingen: 046-4421820.

Inloopdagen mantelzorgers In september wordt tijdens de inloop het kwaliteitenspel gespeeld. In Hoensbroek is de locatie De Koffiepot, Kasteel Hoensbroeklaan 190.  Datum: donderdag 13 september van 10.00 tot 12.00 uur.

Cruise-in Summer Series. Liefhebbers van oude auto’s komen iedere donderdagavond vanaf 18:00 uur bij elkaar op het Gebrookerplein in Hoensbroek. Iedereen met een auto uit 1987 of ouder mag zijn bolide laten zien.

Wilt u zelf een evenement insturen? Dat kan. Stuur een mail naar redactieheerlen@via-limburg.nl.

Door Frank Benneker
Heerlen