Lezing over stroomgebied Tungelroysebeek

Bron © VIA Leudal

De Tungelroysebeek. Afbeelding: VIA Leudal

Twan van Dijck verzorgt op maandag 17 september een lezing over het stroomgebied van de Tungelroysebeek. Aanvang 19.30 uur in de zaal van horecagelegenheid De Tump in Heythuysen.

Twan van Dijck, medewerker van het waterschap Peel en Maasvallei, was projectleider beekherstel Tungelroyse beek. Het stroomgebied van de Tungelroysebeek bevindt zich voor een groot gedeelte in de gemeente Leudal en de beek mondt als Neerbeek uit in de Maas bij Neer.

De beekloop was al in de eerste helft van de vorige eeuw ingrijpend gewijzigd met uitzondering van het stroomgedeelte in het natuurgebied het Leudal. De herinrichting vond plaats gedurende een periode van 12 jaar waarbij verontreinigde grond verwijderd moest worden en waarna de beek zijn oude meanderende loop weer terug kreeg.

Tijdens de presentatie richt de aandacht zich op de volgende onderwerpen: de recente geschiedenis van de Tungelroysebeek vanaf begin 1900; de ruilverkavelingswerken; het doel en de aanleiding van de herinrichting- en saneringswerkzaamheden; de druk vanuit diverse belangenorganisaties. De lezing is ook toegankelijk voor niet-leden van Heemkundevereniging Heitse. De entree voor niet-leden bedraagt € 1,50. Leden hebben gratis toegang.

Door Vera Feltges
Leudal