‘Met Mijnwater kunnen miljoenen woningen worden verwarmd’

Afbeelding: Mijnwater BV

Met de techniek van het Heerlense bedrijf Mijnwater kunnen miljoenen woningen worden verwarmd.

Dat is de conclusie van de onafhankelijke bureaus CE Delft en IF Technology. Zij deden onderzoek in opdracht van de Rijksdienst voor  ondernemend Nederland en Topconsortium Kennis en Innovatie Urban Energy.

De door Mijnwater BV ontwikkelde techniek zou inmiddels zo doorontwikkeld zijn dat deze in heel Nederland toepasbaar is. Aanwezigheid van mijnwater in de ondergrond blijkt niet langer noodzakelijk.

Grote bijdrage
De technologie kan volgens het rapport een grote bijdrage leveren aan de energietransitie in Nederland. Er zouden 2 tot 3,6 miljoen woningen mee kunnen worden verwarmd.

Volgens woordvoerster Marlie Dix van Mijnwater vraagt twee miljoen aansluitingen een investering van 12.000 euro per huishouden. "Dat bedrag investeert Mijnwater. De huishoudens zelf zijn 3500 euro per jaar kwijt aan beheer; dat is om de kapitaallasten van Mijnwater te dekken. Die huishoudens hebben verder geen kosten meer. Wie op gas blijft stoken weet dat de kosten daarvan de komende jaren fors zullen stijgen.”

Buffer
Mijnwater begon in 2005 in Heerlen, waarbij gebruik werd gemaakt van door de aarde opgewarmd water in volgelopen mijngangen. Inmiddels dient het oorspronkelijke mijnwater alleen nog als buffer (‘reserve-accu’) in het systeem van warmte- en koudeopslag.

Er  is de afgelopen jaren software ontwikkeld die vraag en aanbod van warmte en koude in goede banen leidt. Het bedrijf spreekt van een smart thermal grid, dat zowel op pand- als gebiedsniveau afstemt en inspeelt op weersverwachtingen. De technologie zou afzonderlijk kunnen worden gebruikt in heel Nederland, al dan niet in combinatie met aardwarmtewinning. Voordeel is dat beide systemen  kleinschalig kunnen worden ingevoerd.

Kosten verdeeld
Mijnwater voelt zich gesterkt door dit onderzoek, zegt Marlie Dix. "Voor de uitrol naar bestaande woningbouw is een schaalsprong noodzakelijk. Hiermee kunnen de kosten van de centrale infrastructuur over meer aansluitingen worden verdeeld.”

Door Siebrand Vos
Heerlen